Dodelijke aanrijding met zelfrijdende Uber

‘Dodelijk ongeluk met Uber gevolg van verkeerd afstellen software’

Het dodelijke ongeluk met de zelfrijdende Uber, afgelopen maart, is waarschijnlijk het gevolg van een softwareprobleem. Dat schrijft techsite The Information op basis van bronnen die bij het onderzoek betrokken waren. Volgens hen stond de software die moet beslissen hoe te reageren op gedetecteerde objecten, niet goed afgesteld. Eerder concludeerde de politie nog dat het autonome voertuig de aanrijding niet kon voorkomen.

De sensoren van de auto detecteerden de voetganger, maar de software ‘besloot’ dat de auto niet hoefde te stoppen, vertellen de twee bronnen aan de site. Dat was het gevolg van hoe de software was geprogrammeerd. Net als bij veel andere zelfrijdende auto’s is de software Uber ingesteld om ‘valse signalen’ op of bij de weg te negeren. Immers: de auto niet moet stoppen voor ieder plastic zakje dat overvliegt. Maar in het geval van afgelopen maart negeerde de software teveel signalen, zodat de auto niet snel genoeg reageerde, zegt een van de twee geïnterviewden.

Opvallend

Het fatale ongeval gebeurde maandag 19 maart in de plaats Tempe, vlakbij Phoenix (Arizona). Een autonoom rijdende Volvo XC90 van Uber raakte daar een 49-jarige vrouw die overstak met haar fiets. Ze overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Volgens de politie reed de auto op het moment van de fatale aanrijding in de autonome modus, maar zat er wel iemand achter het stuur. De Volvo zou niet geremd hebben om het ongeval te voorkomen.

De uitspraken van de personen in The Information is opvallend. Vlak na het ongeval concludeerde de politie nog dat de aanrijding niet of erg moeilijk voorkomen kon worden, in welke modus de auto ook zou rijden. De vrouw liep was gewoon niet goed te zien, overstekend vanuit de schaduw, stelt de politie.

Lees ook:

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.