Snelweg A12 richting Den Haag

Nieuwe EU-coördinator moet bijdragen aan daling aantal verkeersdoden

Bron: Wikimedia Commons

De Brit Matthew Baldwin neemt de nieuwe rol van Europees Coördinator voor Verkeersveiligheid op zich. Dat heeft EU-commissaris voor Transport Violeta Bulc onlangs aangekondigd. Baldwin moet helpen bij het laten dalen van het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer. Deze cijfers moeten gehalveerd zijn in 2030 en moeten op nul staan in 2050, benadrukte de Europese Commissie onlangs weer.

De cijfers stagneren momenteel. De verwachting is dat onder meer de introductie van autonoom vervoer zal bijdragen tot een daling van het aantal verkeersslachtoffers.

EU-initiatieven

Baldwin gaat alle initiatieven in de EU op het gebied van verkeersveiligheid coördineren. Dat doet hij in samenspraak met de lidstaten, het EU-parlement, steden, regio’s en alle stakeholders. De EU-commissie onderstreepte afgelopen mei het belang van verkeersveiligheid. Dat deed het in het zogenoemde ‘derde mobiliteitspakket’, een pakket maatregelen om het verkeer en vervoer in Europa moderner en daarmee veiliger te maken.

Hij wil zich met name richten op kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Baldwin combineert zijn nieuwe rol met zijn huidige functie: adjunct directeur-generaal transport- en mobiliteitsdepartement van de Europese Commissie.

Veiligste wegen

“De recente statistieken laten zien dat het proces om het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer naar beneden te brengen, stagneert”, stelt EU-commissaris Bulc in een statement. “Ons doel met de instelling van de nieuwe functie van Europees Coördinator voor Verkeersveiligheid is verkeersveiligheid terugzetten op de agenda van beleidsmakers en de belangrijkste stakeholders in de EU. Baldwin heeft heel veel ervaring op dit vlak. Ik hoop dat hij een bron wordt voor de hele verkeersveiligheidswereld. Dat hij naar alle ideeën en zorgen luistert en ons helpt bij het halen van onze doelen.”

Baldwin kijkt uit naar zijn nieuwe taak. “Het voelt als een grote eer om verantwoordelijk te worden voor dit belangrijke werk. We willen de samenwerking met de lidstaten en de hele verkeersveiligheidsbranche versterken en de Safe System-aanpak overal in Europa verspreiden. Doden en zwaargewonden zijn niet de onvermijdelijke prijs die we voor mobiliteit moeten betalen. Ik wil focussen op resultaten, wil het aantal doden en zwaargewonden naar beneden brengen. De EU moet het continent worden met de veiligste wegen in de wereld. We kunnen en moeten een stuk beter worden.”

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.