Uber stopt proeven met zelfrijdende auto na dodelijk ongeval

Volvo XC90 Drive Me

Een zelfrijdende auto van Uber Technologies heeft zondag in de Amerikaanse plaats Tempe een vrouw aangereden. Het slachtoffer, dat de straat overstak, is daarbij om het leven gekomen. Het bedrijf heeft besloten om per direct alle proeven met zelfrijdende auto’s in Noord-Amerika stil te leggen.

Lees ook: Voorlopige conclusie: schuld dodelijk ongeval niet bij Uber

Het fatale ongeval gebeurde in de buurt van Phoenix (Arizona). Volgens de politie reed de auto op het moment van de fatale aanrijding in de autonome modus. Wel zat er iemand achter het stuur. Op een lokaal televisiestation werden beelden van een Volvo XC90 SUV en een fiets getoond.

Topman Dara Khosrowshahi wenst de nabestaanden via Twitter veel sterkte toe. Hij spreekt over een onvoorstelbaar treurig bericht. Hij laat verder weten dat Uber alle medewerking geeft aan de politie om erachter te komen wat er precies fout is gegaan in de nacht van zondag op maandag.

Proeven tijdelijk gestopt

Na het ongeval maakte Uber bekend dat het alle proeven met zelfrijdende auto’s op dit moment stillegt. Het is voor zover bekend de eerste fatale aanrijding die door een zelfrijdende auto wordt veroorzaakt. Wel overleed eerder een bestuurder van een Tesla door een fout met het Auto-pilot-systeem van het voertuig.

Volgens deskundigen kan het ongeluk flinke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van autonoom vervoer. Niet alleen omdat de ontwikkeling van zelfrijdende modellen hierdoor mogelijk vertraging oploopt, maar ook omdat het  extra angst bij andere verkeersdeelnemers oproept.

Lees ook: Voorlopige conclusie: schuld dodelijk ongeval niet bij Uber

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.