Dodelijke aanrijding met zelfrijdende Uber

Voorlopige conclusie: schuld dodelijk ongeval niet bij Uber

De zelfrijdende auto van Uber had de dodelijke aanrijding met een voetganger niet kunnen voorkomen. Dat is de voorlopige conclusie van de lokale politie. Een autonoom rijdende Volvo XC90 van Uber heeft maandag in de Amerikaanse plaats Tempe een vrouw aangereden. Volgens de politie kon het ongeluk ook niet worden voorkomen als de auto door een mens werd bestuurd.

Het fatale ongeval gebeurde in de buurt van Phoenix (Arizona). Volgens de politie reed de auto op het moment van de fatale aanrijding in de autonome modus. Wel zat er iemand achter het stuur.  De 49-jarige vrouw stierf later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Na het ongeval maakte Uber bekend dat het alle proeven met zelfrijdende auto’s op dit moment stillegt. Het is voor zover bekend de eerste fatale aanrijding met een zelfrijdende auto. Wel overleed eerder een bestuurder van een Tesla door een fout met het Auto-pilot-systeem van het voertuig.

Schuld niet bij Uber

De auto reed 38 mph (ongeveer 61 kilometer per uur), waar 35 mph is toegestaan, schrijft het nieuwsmedium San Francisco Chronicle. De vrouw liep met een fiets, volgehangen met plastic boodschappentassen, vanaf een middenberm de weg op. Volgens de bestuurder gebeurde alles in een flits. “Zijn eerste waarschuwing voor de botsing was het geluid van de botsing”, aldus de politie. De Volvo heeft ook niet geremd om het ongeval te voorkomen.

De politie heeft camerabeelden van het ongeval bekeken. “Het is heel duidelijk dat het ongeluk erg moeilijk te voorkomen was, in welke modus (autonoom of door mens bestuurd) dan ook, gebaseerd op de manier waarop de vrouw vanuit de schaduw de rijbaan opliep.”

Testritten zonder bestuurder

Uber voert momenteel tests uit met honderden zelfrijdende auto’s in Phoenix, San Francisco, Pittsburgh en Toronto  In de Volvo’s XC90 zijn nog wel bestuurders aanwezig die in kunnen grijpen. Onlangs kondigde Uber nog aan dat die bestuurder dit jaar nog uit de auto moet worden gehaald.

In Nederland moet het binnenkort ook mogelijk worden om testritten met zelfrijdende auto’s uit te voeren zonder  bestuurder in de auto. Hiervoor ligt een wetsvoorstel klaar. Bij deze experimenten moet nog wel altijd iemand op afstand het voertuig monitoren en te allen tijde ingrijpen als dat nodig is.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.