Test met autonome auto’s op Australische platteland

Fahrerloses Parken im realen Verkehr: Weltpremiere im Parkhaus des Mercedes-Benz Museums. Per Smartphone-Befehl fahren Autos fahrerlos in einen zugewiesenen Stellplatz, ohne dass der Fahrer das Manöver noch überwachen muss. Möglich wird das fahrerlose Parken mithilfe einer intelligenten Parkhaus-Infrastruktur von Bosch im Zusammenspiel mit der Fahrzeugtechnik von Mercedes-Benz. Driverless parking in real-life traffic: World premiere in the multi-storey car park of the Mercedes-Benz Museum. Cars proceed without a driver to an assigned parking space in response to a command issued by smartphone, without any need for the driver to supervise the manoeuvre. Driverless parking is made possible by an intelligent multi-storey car park infrastructure from Bosch in conjunction with the vehicle technology from Mercedes-Benz.

Technologiebedrijf Bosch heeft van het bestuur van de Australische staat Victoria een vergunning gekregen om zelfrijdende auto’s te testen op het platteland. Volgens Victoria kunnen autonome auto’s de verkeersveiligheid op het platteland flink verbeteren. Op dit moment hebben automobilisten vijf keer meer kans om te overlijden door een ongeval op landelijke wegen dan in het stedelijk verkeer in Australië.

Dit heeft de minister voor Openbaar Vervoer in Victoria, Jacinta Allan, bekendgemaakt. De overheid heeft Bosch ook nog een bedrag van 2,3 miljoen Australische dollar, ongeveer 1,45 miljoen dollar, gegeven om de autonome technologie verder te ontwikkelen en de eerste zelfrijdende voertuigen later dit jaar te testen op landelijke wegen. Het is dus de bedoeling dat de zelfrijdende voertuigen getest worden op wegen waar de gemiddelde snelheid hoog ligt om hier de verkeersveiligheid te verbeteren.

Financiële middelen

De 2,3 miljoen dollar komt vanuit het een speciaal potje voor connected en autonome voertuigen en maakt onderdeel uit van een veel groter bedrag dat wordt ingezet om het huidige aantal verkeersdoden in Victoria terug te dringen. Al in 2017 vroeg de overheid aan verschillende bedrijven en organisaties op het gebied van transport om financiering aan te vragen voor de ontwikkeling van zelfrijdende technieken.

“Het is een tragisch feit dat je vijf keer meer kans hebt om te overlijden op een landelijke weg dan in de stad”, aldus Allan. “Daarom investeren we al een recordbedrag in de infrastructuur op het platteland van Victoria en dit is nog een manier waarop we veiligheid verbeteren en proberen om levens te redden.” Ze noemde de proef van Bosch bovendien een spannende stap richting volledig zelfrijdende auto’s.

Weersomstandigheden

Tijdens de testen op de Australische wegen zullen de nieuwe wagens met een groot aantal verschillende omstandigheden te maken krijgen, zoals ander verkeer, lastige weersomstandigheden en verschillende infrastructuur. “Bosch is een trotse leider op het gebied van beveiligingssystemen in voertuigen en we willen in deze proef graag technologieën laten zien die de verkeersveiligheid verbeteren en ongevallen op landelijke wegen kunnen verminderen”, aldus topman bij Bosch Australia Gavin Smith.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.