Mercedes-Benz S 560 e

Vernieuwde Mercedes S-Klasse heeft semi-autonoom systeem

Bron: Daimler

De vernieuwde Mercedes S-Klasse die in 2020 uitkomt, is uitgerust met een Level 3 autonoom systeem. Dat betekent dat de auto onder bepaalde omstandigheden zelf kan rijden. Wel moet er een bestuurder aanwezig zijn om in te grijpen.

De technologie wordt eerst in het S-Klasse model geïntroduceerd, voordat het in andere modellen verschijnt. Dat zei hoofd van research Ola Kaellenius van Mercedes’ moederbedrijf Daimler vorige week tijdens de Paris Motor Show. Het systeem zou niet vast in de auto zijn geïnstalleerd, maar juist een extra optie zijn.

Tests

Mercedes testte in november 2017 een S-Klasse met zelfrijdende technologie in onder andere Shanghai. In totaal werd er op vijf continenten uitgeprobeerd hoe het voertuig zich gedraagt in het lokale verkeer. De autofabrikant houdt zijn tests wereldwijd omdat het verkeer per land of continent kan verschillen. Om geaccepteerd te worden, zal de zelfrijdende auto volgens de lokale verkeersregels moeten presteren.

Mercedes maakte in maart bekend dat de nieuwe C-Klasse een Level 2-autonoom systeem zou hebben. De C-klasse is het bestverkochte model van Mercedes-Benz. De vernieuwde versie is uitgerust met verbeterde camera- en radarsystemen en de nieuwe rijassistentiesystemen, waardoor de bestuurder niet altijd meer hoeft op te letten. Bij de eerdere versie van het Level 2-systeem moest dat nog wel. De eerste exemplaren arriveerden in juni bij de dealers.

Autonome shuttles

Dit is niet het enige zelfrijdende systeem wat Daimler aan het ontwikkelen is. De Duitse multinational werkt samen met Bosch aan een volledig autonome taxi in Californië. Ze willen halverwege 2019 een testvloot zelfrijdende shuttles introduceren in de Amerikaanse staat. De bedrijven willen hiermee uitzoeken hoe autonome auto’s kunnen worden geïntegreerd in een multimodaal vervoersnetwerk.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.