Mercedes-Benz Shanghai

Mercedes test autonome S-klasse in verkeer van Shanghai

Bron: MB

Mercedes-Benz test momenteel een in hoge mate zelfrijdende S-klasse in het verkeer van de Chinese stad Shanghai. In totaal wordt er op vijf continenten uitgeprobeerd hoe het voertuig zich verhoudt tot en gedraagt in het verkeer ter plaatse. De autofabrikant houdt zijn wereldwijde tests vanuit de gedachte dat verkeer per land of continent kan verschillen, en om geaccepteerd te worden zal de zelfrijdende auto in al die situaties naar behoren moeten presteren.

De Duitse autoproducent lanceerde zijn ‘Intelligent World Drive’ afgelopen september op de internationale autobeurs IAA in Frankfurt. De test in Shanghai was de eerste in een reeks; op vier andere continenten vinden deze testen in de periode tot en met januari 2018 plaats. Rijden in China is iets heel anders dan rijden in Europa of de VS. Het kan alleen als je in het bezit bent van een Chinees rijbewijs en zelfrijdende voertuigen moeten eerst hun waarde bewijzen voor ze op de markt mogen worden gebracht.

Andere taal

Shanghai is boven alles een zeer drukke verkeersstad, en daarmee een echte uitdaging voor alles wat van een zelfrijdend voertuig wordt gevraagd. Er zijn veel voetgangers in het verkeer, per snelheid die gereden wordt is er een aparte rijbaan en de verkeersborden zijn uiteraard in een andere taal dan in Europa. Maar mensen gedragen zich in verschillende landen ook gewoon anders in het verkeer, en daar zullen autonome voertuigen eveneens op in moeten spelen. De grootste uitdaging ligt niet op de snelweg, maar in steden. En veel intenser en complexer dan in Shanghai wordt verkeer niet.

Traditioneel bestuurd

Natuurlijk heeft Mercedes-Benz met verschillende voertuigen al heel wat testkilometers afgelegd de afgelopen jaren. Nu komt het er steeds meer op aan hoe de kennis die daarmee is opgedaan zich vertaalt in een grotendeels of zelfs volledig zelfrijdende auto die zich kan meten met een auto die nog op de traditionele wijze wordt bestuurd. Na Europa in september en Azië momenteel gaan de testen in november en december verder in Australië en Afrika. In januari wordt de Intelligent World Drive afgesloten met testritten in de Amerikaanse stad Las Vegas.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.