Video: Botsing van zelfrijdende Tesla in Peking

In Peking is een Tesla in aanraking gekomen met een geparkeerde auto. Op het moment van het incident reed het eerstgenoemde voertuig in autopilot-modus. Bij het incident vielen geen gewonden. De bezitter van de Tesla heeft kritiek op het bedrijf, omdat hem tijdens de verkoop zou zijn voorgehouden dat het voertuig zelf kon rijden.

De 33-jarige Luo Zhen reed sinds een maand regelmatig met zijn nieuwe Tesla in autopilot-modus. Tijdens een rit in de Chinese hoofdstad Peking schampte zijn voertuig echter een geparkeerde Volkswagen (bekijk de video onderaan dit artikel). Zhen zelf was op dat moment op zijn telefoon aan het kijken, ervan uitgaande dat zijn voertuig zelfstandig kon rijden. Een camera op het dashboard filmde het incident.

Blikschade

Het zelfrijdende systeem schatte de situatie niet juist in en week niet uit voor het geparkeerd voertuig. Hierdoor ontstond blikschade aan beide voertuigen. Bovendien werd van de Volkswagen de spiegel afgereden. De Amerikaanse autobouwer heeft de crash onderzocht en constateerde dat de autopilot inderdaad aan stond. Ook bleek dat Zhen zijn handen niet op het stuur had, op het moment van het incident.

Tesla brengt al geruime tijd auto’s op de markt met zelfrijdende functies. Deze moeten echter worden gezien als ondersteunend, niet als autonoom. Met andere woorden, de bestuurder moet altijd op de weg blijven letten en de veiligheid in de gaten houden.

Verkopers

Volgens Zhen is dat laatste niet of nauwelijks ter sprake gekomen toen hem de auto werd verkocht. Hij zei dat de verkopers niet spraken over rij-assistentie, maar over zelfrijdend. Dat laatste is een term die de fabrikant juist zegt te vermijden. Dat wordt weer tegengesproken door andere Tesla-rijders in China. Zij meldden dat ook bij hen weinig voorbehoud is gemaakt over de zelfrijdende capaciteiten van de auto.

De afgelopen tijd kreeg de Amerikaanse autoproducent vaker kritiek. Door twee ongevallen in de Verenigde Staten, waarvan eentje met dodelijke afloop, en het tijdstip van communiceren hierover (net na een grote aandelenemissie) werd Tesla onder vuur genomen. Ondertussen maakte het bedrijf zijn nieuwe masterplan voor de komende jaren bekend. Daarin blijft autonome mobiliteit een belangrijke rol spelen.

Bekijk de video van het incident:

Lees ook: Eerste dodelijke slachtoffer door crash met zelfrijdende auto

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Video: Botsing van zelfrijdende Tesla in Peking”

Tsipora Pereira|17.08.16|16:20

Het probleem met de zelfrijdende Tesla’s zit niet in de auto’s maar in de verkooptechniek waarmee de auto’s aan de man worden gebracht. De koper krijgt niet precies te horen wat hij aanschaft en gaat met de verkeerde verwachtingen van zijn nieuwe voertuig de weg op. Dat is linker dan die enkele auto met een fabrieksfout die in het verkeer belandt. Nu vraag ik mij dus af wat de Tesla-FABRIKANT zijn DEALERS over dit type auto wijsmaakt. Valt dat misschien na te gaan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.