Eerste dodelijke slachtoffer door crash met zelfrijdende auto

De (semi-)zelfrijdende auto heeft zijn eerste slachtoffer gemaakt. Bij een ongeval in de Verenigde Staten kwam een inzittende van een Tesla Model S om het leven toen zijn voertuig tegen een aanhanger botste. Op dat moment reed de Tesla op de automatische piloot, terwijl de inzittende zelf naar verluidt een film aan het bekijken was. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart.

Het ongeval gebeurde op 7 mei van dit jaar. Het zelfrijdende systeem van het voertuig zag een witte tractor-aanhanger over het hoofd, waardoor niet werd geremd. Omdat de onderkant van de trailer relatief hoog was, ramde deze de voorruit van de Tesla. De passagier was ook niet alert genoeg om in te grijpen en overleefde het incident niet.

Veiligheid

De autofabrikant maakte het nieuws bekend in een blog op zijn website. Daarin stelt het bedrijf dat het, ondanks het ongeval, nog steeds gelooft in de veiligheid van autonoom rijdende voertuigen. Statistisch gezien blijft het aantal ongevallen met zelfrijdende auto’s lager dan wanneer mensen het voertuig besturen.

“Dit is het eerste bekende ongeval in iets meer dan 130 miljoen mijl (ongeveer 200 miljoen kilometer), waarbij de autopilot geactiveerd was. Gemiddeld vindt er in de Verenigde Staten eens in de 94 miljoen gereden mijl een ongeval plaats. Wereldwijd is dat elke 60 miljoen mijl”, schrijft Tesla op zijn blog.

Handen aan het stuur

Het bedrijf benadrukt dat het gaat om nieuwe technologie die zich nog steeds in een beta-fase bevindt. “Als de autopilot wordt aangezet, wordt uitgelegd dat het gaat om een bestuurdersassistentie, waarbij het van belang is om te allen tijd zelf de handen aan het stuur te houden, het voertuig onder controle te houden en verantwoordelijk te blijven voor je voertuig.”

Opvallend genoeg plaatste de overledene een maand voor de fatale crash een filmpje op Youtube. Daarin is te zien hoe zijn zelfrijdende voertuig middels de autopilot op het laatste moment uitwijkt, omdat een andere auto een onverwachte beweging maakt.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.