‘Onderzoek naar Tesla wegens achterhouden informatie’

De Amerikaanse beurswaakhond SEC start een onderzoek naar het handelen van autobouwer Tesla. Het bedrijf hield informatie achter over een dodelijk ongeval met één van hun voertuigen, toen het voor twee miljard dollar aan aandelen uitgaf. De waakhond gaat nu bekijken of met deze handelwijze wetten zijn overtreden, schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Op 7 mei verongelukte een Tesla-bezitter toen zijn auto crashte. Naar verluidt stond het voertuig op dat moment in autopilot-modus en lette de bestuurder niet op de weg. Op 16 mei lichtte Tesla de Amerikaanse verkeersautoriteit NHTSA hierover in. Twee dagen later verkocht het bedrijf het aandelenpakket, maar informeerde de kopers niet over het incident.

Niet van belang

Volgens topman Elon Musk was de informatie niet van belang voor investeerders. Bovendien was op het moment van de aandelenuitgifte niet duidelijk in hoeverre de autopilot-modus was ingeschakeld en welke rol de modus eventueel speelde bij het incident. Op 30 juni werd het ongeluk alsnog bekendgemaakt, nadat de NHTSA had aangekondigd een onderzoek te starten naar de toedracht van het ongeval op 7 mei.

Volgens de Wall Street Journal komt er nu dus ook een onderzoek van de SEC. Als bron gebruikt (betaalde link) de zakenkrant ‘een persoon die bekend is met de zaak’. Een officiële bevestiging vanuit de beurswaakhond is niet gekomen, terwijl Tesla ontkent informatie te hebben ontvangen van de SEC over het starten van een onderzoek.

Veroordeling

Volgens juridische experts is het zeer de vraag of de automaker wetten heeft overtreden. Een ex-medewerker van de SEC geeft aan zeer te twijfelen of een rechtbank in dit specifieke geval zou besluiten tot een veroordeling. Hij wijst hierbij onder meer op het feit dat de koers van het Tesla-aandeel slechts kortstondig daalde na de bekendmaking van het dodelijke ongeval en uiteindelijk hoger eindigde dan waar het diezelfde beursdag mee opende. Wat ook in Tesla’s voordeel is volgens de expert, is dat zelfrijdende technologie nog in ontwikkeling is en het daarom begrijpelijk is dat er tegenslagen komen.

Lees ook: Tesla onder vuur door twee crashes met zelfrijdende auto’s

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.