Uber, Volvo

Uber start proeven met zelfrijdende auto binnenkort weer op

Uber verwacht over een paar maanden weer te beginnen met proeven met hun zelfrijdende auto’s. Het transportbedrijf wacht eerst op het rapport van de Amerikaanse National Traffic Safety Board (NTSB) over het dodelijke ongeval in Arizona afgelopen maart. Dat zei Uber-directeur Dara Khosrowshahi woensdag tijdens de jaarlijkse Uber-conferentie Elevate in Los Angeles. Dat meldt The Verge.

Uber legde alle tests met autonome voertuigen in Noord-Amerika stil na het ongeluk met dodelijke afloop in Tempe, Arizona. Het bedrijf wacht nu op een voorlopig rapport van NTSB naar het ongeval. Khosrowshahi zei dat hij het rapport binnen een paar maanden verwacht, en dat Uber daarna de proeven zal vervolgen. Uber doet ook intern onderzoek naar het ongeluk.

Ongeluk

De proeven zien er straks wel anders uit. Uber voerde tests uit in Phoenix, San Francisco en Pittsburgh (Pennsylvania). Maar het transportbedrijf mag van de staat Arizona vanwege het ongeval daar geen tests meer uitvoeren. Ook heeft Uber de vergunning niet vernieuwd om autonoom rijdende voertuigen op de weg te testen in California.

In maart reed een zelfrijdende Volvo XC90 van Uber een vrouw aan in Tempe, Arizona. De vrouw stak met haar fiets over. De auto reed op dat moment in de autonome modus. Wel zat er iemand achter het stuur. De 49-jarige vrouw stierf later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Onderzoek

Techsite The Information schreef eerder deze week dat het ongeluk waarschijnlijk het gevolg was van een softwareprobleem in de Volvo. Volgens hen stond de software die moet beslissen hoe te reageren op gedetecteerde objecten, niet goed afgesteld. Net als bij veel andere zelfrijdende auto’s is de software van Uber ingesteld om ‘valse signalen’ op de weg te negeren. De auto moet niet stoppen voor ieder plastic zakje dat overwaait. Volgens The Information besloot de auto op basis van de signalen niet in te grijpen.

Een eerste onderzoek van de politie wees juist uit dat de schuld van het dodelijk ongeval niet bij Uber lag. De politie zei dat het ongeluk erg moeilijk te voorkomen was, vanwege de manier waarop de vrouw vanuit de schaduw de rijbaan opliep.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.