eVTOL Boeing

Boeing maakt eerste autonome testvlucht

Bron: Boeing

Boeing heeft zijn pilootloze passagiersvliegtuig voor het eerst een testvlucht laten maken. Dat gebeurde in Manassas in de Amerikaanse staat Virginia. De komende tijd zal Boeing nog veel meer testen met de eVTOL. Het uiteindelijke doel is een autonome taxidienst door de lucht.

eVTOL staat voor ‘electric vertical takeoff and landing’, ofwel een verticaal opstijgen en landen met een elektrische aandrijving. Tijdens de eerste echte test gebeurde ook precies dat: opstijgen, in de lucht hangen en weer dalen. Hiermee werd vooral gekeken naar de autonome functies van het luchtvaartuig, alsmede naar de aansturing vanaf de grond.

Ver gekomen in een jaar tijd

Echt gevlogen is er dus nog niet, maar dat moet in de nabije toekomst wel gaan gebeuren. Dan komt ook de grootste uitdaging aan bod voor luchtvaartuigen die verticaal opstijgen: de overgang van omhoog naar vooruit. Boeing geeft aan in een jaar tijd al ver te zijn gekomen. Een jaar terug was er een conceptueel ontwerp en dat is nu vertaald naar een vliegend prototype. Het vliegtuig moet uiteindelijk worden ingezet als luchttaxi met een actieradius van ongeveer 80 kilometer.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.