Veoneer

Zenuity mag op Zweedse wegen gaan testen

Bron: Veoneer

Zenuity, de joint venture van Volvo en Veoneer, heeft toestemming gekregen om zijn zelfrijdende systemen te testen op de openbare weg in Zweden. De voertuigen mogen bij die tests tot 80 kilometer per uur rijden zonder dat er iemand zijn handen aan het stuur heeft.

Tijdens de tests zullen er wel getrainde chauffeurs in de voertuigen zitten om, indien de situatie daar om vraagt, in te grijpen. Het Zweedse transportagentschap, Transportstyrelsen, heeft toestemming verleend voor proeven op de A4 tussen Stockholm en Malmö. Zenuity mag zin systemen daarnaast in de praktijk gaan testen op de 40-weg tussen Jönköping en Gothenburg en op de E6 tussen Gothenburg en Malmö. 

Data en inzicht

Namens Veoneer reageert technologiedirecteur Nishant Batra verheugd op deze ontwikkeling. “De toestemming om in de praktijk te mogen testen is essentieel voor het verzamelen van data en inzicht in de functies van ons systeem. Het is van belang om aan te tonen dat de zelfrijdende vaardigheden van Zenuity vooruitgang boeken.”

Zenuity werd een kleine twee jaar geleden in het leven geroepen door Volvo en Autoliv. Uit die laatste kwam vorig jaar de spin-off Veoneer voort. Autoliv stak destijds zo’n 110 miljoen euro in de joint venture. Volvo bracht voor zijn aandeel van 50 procent geen geld in, maar wel het nodige intellectuele eigendom en mensen met kennis en expertise op het gebied van autonome systemen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.