Navya, Keolis

Groningen werkt samen met Navya aan autonoom vervoer

Bron: Keolis UK

De provincie Groningen heeft het Franse bedrijf Navya ingeschakeld om samen te werken op het gebied van zelfrijdend vervoer. Er komt een test met een zelfrijdend voertuig op de Zernike Campus in de stad Groningen. Mogelijk gaat er bij het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda ook een zelfrijdend busje rijden en er zijn plannen voor zelfrijdende taxi.

Onlangs liet Navya aan Zelfrijdendvervoer.nl weten met een Nederlandse partij in gesprek te zijn. Het is voor het eerst dat het Franse bedrijf samenwerkt met een Nederlandse partij. De provincie wil meerdere leveranciers testen. Afgelopen jaar werd al een test uitgevoerd met een busje van EasyMile.

“Het zelfrijdende voertuig van NAVYA, de ‘Autonom Shuttle’, heeft meer mogelijkheden dan het busje waar eerder mee is getest. Het kan bijvoorbeeld beter objecten herkennen en een hogere maximumsnelheid halen”, aldus de provincie.

Op de openbare weg

Inmiddels rijden wereldwijd al zestig busjes van Navya rond, waaronder in Parijs, Las Vegas en Singapore. In totaal hebben al 250.000 passagiers gebruik gemaakt van de busjes. Het busje komt in maart 2018 naar Groningen. Op het ‘5G Fieldlabvan de Zernike Campus wordt geëxperimenteerd met het voertuig, bijvoorbeeld met besturing op afstand. Mogelijk gaat het busje ook voor testen naar de Eemshaven en Loppersum.

De provincie voert overleg met het Ommelander Ziekenhuis over een proef vanaf zomer 2018 met een zelfrijdend busje tussen de bushalte aan de provinciale weg N362 en de hoofdingang van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda. Hier gaat het busje deels tussen ander verkeer rijden en sluit het aan op bestaand openbaar vervoer. Voor de proeven is goedkeuring en een ontheffing van de RDW nodig.

Zelfrijdende taxi

Verder heeft de provincie Groningen met Navya afgesproken dat het bedrijf volgend jaar zomer een aanbod doet voor zijn zelfrijdende taxi, de ‘Autonom Cab’. Dit is een zelfrijdend voertuig voor zes personen, dat maximaal 50 kilometer per uur kan. De taxi moet een oplossing bieden voor de bereikbaarheid in dunbevolkte gebieden, in combinatie met het zelfrijdende busje. De taxi komt waarschijnlijk in juni 2018 op de markt.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Autonom Cab Navya
Autonom Cab Navya

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en de gemeente Ooststellingwerf hebben de ambitie om van Noord-Nederland dé testregio op het gebied van autonoom vervoer te maken. Zelfrijdend vervoer is volgens de overheden een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio’s te behouden en te verbeteren. Daarom roepen ze vervoerders, producenten en kennisinstituten op om te komen met voorstellen voor proeven op het gebied van zelfrijdend vervoer. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, het spoor, het water en door de lucht.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.