Proef met zelfrijdend vervoer in Appelscha

Nieuwe proeven met zelfrijdende voertuigen in Groningen

Proef met zelfrijdend vervoer in Appelscha

In de Groningse Eemshaven en Loppersum gaan vanaf half mei twee proeven van start met zelfrijdende voertuigen. Het gaat om busjes van verschillende leveranciers die zonder bestuurder op een afgeschermd traject rijden. De proeven zijn een onderdeel van de intentieverklaring die de drie noordelijke provincies met de gemeente Ooststellingwerf tekenden om Noord-Nederland hét testgebied voor zelfrijdend autonoom vervoer te maken.

In de Eemshaven is vanaf mei een afgeschermd gebied toegewezen voor proeven met zelfrijdende voertuigen van verschillende leveranciers. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven komt testen, is van leverancier EasyMile.

Testen met 5G-techniek

Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht. Bij het project 5Groningen werken ondernemers en non-profitorganisaties samen om toepassingen van 5G te testen.

Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving uitgevoerd. Loppersum is de eerste plek in Europa waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. De 5G-techniek zou de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer moeten versnellen.

Noord-Nederland proefregio

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring waarmee ze Noord-Nederland op de kaart zetten als dé proefregio voor zelfrijdend vervoer. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha.

De drie provincies en de gemeente Ooststellingwerf zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar moet verbinden. Volgens de provincies vergroot het de sociale mobiliteit en draagt het bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.

Lees ook: Appelscha test zelfrijdende voertuigen met passagiers aan boord

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.