Provincie Groningen wil test met autonome bus, trein en auto

De Provincie Groningen wil een ‘living lab’ zijn voor autonoom vervoer. Zowel over de weg als over het spoor wil het provinciebestuur diverse tests uitvoeren op het gebied van zelfrijdende mobiliteit. Daarmee moet de leefbaarheid in met name de dunbevolkte gebieden worden verbeterd.

De verwachting is dat in de toekomst zo’n dertig procent van de plattelandsbevolking uit 65-plussers bestaat. Deze groep houdt vaak vast aan reizen met de auto. Daarom is de Groningse plattelandsregio uitstekend geschikt om te investeren in vervoer van deur tot deur.

Winsum

De Provincie wilde de plannen eigenlijk presenteren tijdens een congres afgelopen vrijdag. Echter, op die dag botste een trein op een voertuig bij een spoorwegovergang in Winsum. Het congres werd daardoor afgelast.

Volgens het provinciebestuur leent de noordelijke regio zich meer voor dergelijke pilots dan de Randstad. Daar zijn de snelwegen namelijk drukker, waardoor tests met zelfrijdende auto’s lastiger uit te voeren zijn. Ook zou het noorden beter in staat zijn om snel bussen in te zetten als een trein uitvalt.

Autonome treinen

Over zelfrijdende auto’s wordt de laatste tijd veel gepraat en geschreven, maar autonome treinen zijn minder vaak in het nieuws. Toch is het niet de eerste keer dat plannen worden ontvouwd voor treinen zonder machinist. Spoorbeheerder ProRail wil zelfrijdende goederentreinen laten rijden over de Betuweroute, mede op verzoek van de Duitse spoorvervoerder DB Cargo.

Deutsche Bahn (DB) wil zelf ook met autonome treinen gaan rijden en treft daar momenteel al de voorbereidingen voor. In 2023 moeten alle technische barrières zijn weggenomen. Door inzet van de nieuwe technologie moet het spoor kunnen blijven concurreren met andere vormen van vervoer. Het gaat hierbij zowel om goederen- als om passagierstreinen.

Lees ook:

ProRail gaat zelfrijdende treinen uittesten op Betuweroute

Deutsche Bahn wil zelfrijdende treinen vanaf 2023

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.