Screenshot van video over Drive Sweden

2getthere sluit zich aan bij Zweeds mobiliteitsproject

Het Nederlandse bedrijf 2getthere gaat autonome vervoerssystemen leveren aan het Zweedse project Drive Sweden. Hieronder vallen meerdere deelprojecten die steden duurzaam moeten maken door middel van verbonden, zelfrijdende en gedeelde voertuigen. 

Drive Sweden is een plan van twaalf jaar, en zit nu in het derde jaar. De Zweedse regering wil hiermee complexe gebieden aanpakken en duurzame mobiliteitssystemen bedenken, in nauwe samenwerking met marktpartijen zoals autofabrikanten. “De mobiliteit van morgen kan veiliger, efficiënter, milieuvriendelijker en betaalbaarder zijn, terwijl ook waardevolle ruimte in steden wordt teruggewonnen”, meldt het project op haar website.

Personen en goederen

“We hoeven niet langer een auto te hebben die de meeste tijd stilstaat; in plaats daarvan kunnen we ons abonneren op een mobiliteitsdienst. Een service die verschillende voertuigen en transportmodaliteiten combineert in een altijd verbonden systeem met een geïntegreerd betalingsmechanisme, alles aangepast aan onze transportbehoeften.” Het gaat hierbij zowel om het vervoeren van personen als goederen (bekijk ook de video onderaan dit artikel).

Wat precies de bijdrage van 2getthere wordt, is nog niet helemaal duidelijk, laat Robbert Lohman van het Utrechtse bedrijf weten. “Op dit moment gaan wij kijken naar welke projecten wij aan kunnen bijdragen. De projecten worden met consortiumleden besproken, maar uiteindelijk wordt per project een separaat contract afgesloten. Uiteindelijk zal de levering van een systeem onze bijdrage zijn.”

Internationaal

2getthere levert autonome vervoerssytemen aan projecten wereldwijd, zoals het Rivium Businesspark in Capelle aan den IJssel en het prestigeproject Bluewaters Island in Dubai, waar de zelfrijdende voertuigen bezoekers van en naar het nieuwe eiland zullen vervoeren. Ook levert het bedrijf zelfrijdende systemen aan Brussels Airport en diverse attractieparken in de Verenigde Staten.

Lees ook: 

Bekijk ook de video over Drive Sweden:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.