De shuttles op Bluewaters Island van 2getthere

2getthere toont zelfrijdende shuttle voor prestigeproject Dubai

Het Nederlandse technologiebedrijf 2getthere heeft deze week het autonome voertuig gepresenteerd dat gaat rijden tussen de kust van Dubai en het nieuwe, kunstmatige eiland Bluewaters. Er worden in totaal 25 voertuigen ingezet om mensen van de metro in de stad naar het eiland te vervoeren. 

Dubai heeft als doel gesteld dat in 2030 25 procent van het transport in de stad slim en autonoom verloopt. 2getthere heeft de primeur met de eerste zelfrijdende shuttles. Het bedrijf kreeg de opdracht van projectontwikkelaar Meraas uit de Verenigde Arabische Emiraten. De shuttles werden gepresenteerd tijdens het UITP MENA Transport Congress in Dubai.

Bluewaters Island

Bluewaters Island huisvest onder meer het hoogste en grootste reuzenrad ter wereld, de Ain Dubai. Verder zijn er winkels en horeca- en amusementszones. Het eiland ligt 500 meter voor de kust van Jumeirah Beach Residence. Het geautomatiseerde transportsysteem op Bluewaters omvat straks 25 voertuigen zonder bestuurder, met elk een capaciteit van 24 passagiers. Het verbindt stations op het eiland over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer. Een rit duurt 4,5 minuut. De shuttles moeten elk 1,5 uur 10 minuten worden opgeladen.

2getthere

Onlangs werd bekendgemaakt dat het Nederlandse bedrijf ook shuttles gaat leveren voor Brussels Airport. De Belgische vervoerder De Lijn werkt hiervoor samen met de uitbater van het vliegveld, Brussels Airport Company. Het doel is om vanaf 2021 zelfrijdende elektrische bussen te laten rijden tussen de luchthaven en een parkeerterrein. De bussen gaan tussen regulier verkeer rijden – als een van de eersten in België.

Lees ook: 2getthere bouwt groot autonoom transportsysteem in Dubai

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.