Een WEpod op de campus van de TU Delft

Zelfrijdende WEpod tussen station Ede-Wageningen en ROC

De WEpod pendelt binnenkort tussen station Ede-Wageningen en het ROC in Ede. Dit gebeurt in het kader van het project Interregional Automated Transport. Hierin hebben 22 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen hun kennis op het gebied van zelfrijdend vervoer samengebracht.

Om te testen of de voertuigen naar behoren werken, is een route in Ede voorbereid. Een andere WEpod rijdt op airport Weeze. Tussen Aken en Vaals gaat een zelfrijdende bus (de zogenaamde Mission) voor zestien personen rijden. “De software voor de voertuigen is verbeterd, een nieuwe zelfrijdende shuttlebus is gebouwd en de twee bestaande zelfrijdende voertuigen (WEpods) zijn mechanisch en elektrisch verbeterd”, laat een woordvoerder van provincie Gelderland aan EdeStad weten.

Bereidheid

“Uit een evaluerend onderzoek van het voorafgaande WEpods project (2014-2016) blijkt dat er bereidheid is zelfrijdende voertuigen op straat te ontvangen, dat de te nemen maatregelen goed uitgelegd worden en dat de actieve betrokkenheid van de provincie Gelderland met het openbaar vervoer van de toekomst zinvol wordt geacht. Bij dit onderzoek zijn ook bewoners van Ede betrokken, waar de WEpods hun eerste rondjes reden, voor het overgrote deel op de campus van de Wageningen Universiteit.”

Interreg Va

Interreg Automated Transport houdt zich bezig met innovaties op het vlak van zelfrijdend vervoer en transport met en voor bedrijven uit het grensgebied van Oost Nederland en Nordhrein Westfalen. Provincie Gelderland is hoofdpartner in het project. Door middel van eigen bijdrages van de deelnemers en met behulp van steun van het Europese ontwikkelingsfonds wordt Interreg AT gefinancierd.

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.