Volvo levert tot 24.000 zelfrijdende auto’s aan Uber

Volvo XC90 Drive Me

Volvo gaat tussen 2019 en 2021 mogelijk tienduizenden zelfrijdende voertuigen leveren aan taxidienst Uber. Daartoe hebben de bedrijven een niet-bindende overeenkomst gesloten. Het gaat om de SUV’s van het type XC90. Uber en Volvo werken al enige tijd samen aan de ontwikkeling van deze zelfrijdende auto.

Uber en Volvo gingen in augustus 2016 een strategische samenwerking aan om zelfrijdende technologie naar een hoger plan te tillen. Volvo is als autoproducent volop verwikkeld in de race om een autonoom voertuig op de markt te brengen. Door samen te werken zetten de bedrijven vaart achter de implementatie van zelfrijdende auto’s op grote schaal, want als Uber in de afgelopen jaren iets heeft gerealiseerd is het een groot vervoersvolume. Het bedrijf maakt er al langer werk van om voor haar taxidienst en deelplatform zelfrijdende auto’s te kunnen inzetten.

Basisvoertuigen

Vanwege de schaal waarop Uber werkt, gaat het in potentie om een grote order. Het is nog niet zeker dat de levering plaatsvindt, maar de partijen spreken wel die intentie uit. In dat geval zullen er van 2019 tot en met 2021 maximaal 24.000 zelfrijdende XC90’s aan Uber worden geleverd. Deze zijn en worden door beide bedrijven ontwikkeld. Volvo levert basisvoertuigen, voorzien van fundamentele zelfrijdende technologie, waar Uber dan zijn eigen technologie op dit gebied aan toe kan voegen om ze vervolgens in te zetten voor de taxidienst. Tegelijk ontwikkelt Volvo het basisvoertuig door richting volledig zelfrijdend. Dat voertuig moet in 2021 op de markt komen.

Belangrijkste leverancier

“De automotivebranche heeft op dit moment te maken met disruptie en Volvo Cars kiest ervoor om actief deel te nemen aan die disruptie”, zegt Volvo-topman Håkan Samuelsson. “Ons doel is om de belangrijkste leverancier te worden van zelfrijdende autodeelplatformen wereldwijd.” Jeff Miller, hoofd Auto Alliances bij Uber: “We zijn echt blij dat we ons partnerschap met Volvo kunnen uitbreiden. Deze nieuwe overeenkomst helpt ons verder op weg naar grootschalige productie van zelfrijdende voertuigen.”

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.