vrachtauto Volvo

Video: Uber verbetert zijn vloot autonome trucks

Uber heeft een upgrade uitgevoerd op zijn zelfrijdende vrachtauto’s. Het gaat om een uitbreiding van de mogelijkheden van de truck. Onder meer de lidar-sensoren zijn verbeterd. Hiervoor is geswitcht van de eigen technologie naar een leverancier. De keuze is opvallend, omdat Uber wordt beschuldigd gestolen lidar-techniek te gebruiken. Het is hierover in een rechtszaak verwikkeld met Google-zusterbedrijf Waymo.

Aanbieder van vervoersdiensten Uber heeft naast zelfrijdende auto’s ook autonome trucks. Het is hiervoor een samenwerking aangegaan met onder meer Volvo (zie ook de video onderaan dit artikel). De vrachtauto’s zijn nu voorzien van sensoren die zijn geproduceerd door Velodyne, terwijl in het verleden technologie werd gebruikt die in eigen beheer was ontwikkeld.

Rechtszaak

Volgens Uber heeft deze verandering niets te maken met de juridische procedure die momenteel loopt. Daarin strijden de Amerikanen tegen het Google-zusterbedrijf. Laatstgenoemde beschuldigt de tegenpartij van diefstal, omdat het ex-werknemer Anthony Levandowski in dienst heeft genomen.

Hij was ooit hoofd van de zelfrijdende afdeling van Google en begon daarna zijn eigen bedrijf Otto. Dit bedrijf werd overgenomen door Uber, waardoor de vervoerder beschikking zou hebben gekregen over duizenden Google-documenten met gevoelige informatie over onder andere lidar-systemen. Uber ontkent dit uiteraard. Ook zou de overstap naar de producten van Velodyne losstaan van de gerechtelijke strijd.

Testen

Uber wil binnenkort in Californië starten met het testen van de autonome trucks. Dat brengt overigens nieuwe problemen met zich mee. De Amerikaanse staat kent regels die het testen van zware zelfrijdende voertuigen op de openbare weg verbieden. Tegen het vervoersbedrijf loopt al een onderzoek vanwege mogelijke overtreding van deze regel, meldt magazine The Drive.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.