‘Waymo begint dit najaar taxidienst zonder chauffeur’

Waymo wil dit najaar in de VS beginnen met een taxidienst met zelfrijdende auto’s zonder een chauffeur die zou kunnen ingrijpen als het misgaat. Het zou voor het eerst zijn dat een bedrijf een dergelijke dienst aanbiedt. Momenteel rijden taxidiensten met zelfrijdende auto’s nog standaard met een chauffeur in het voertuig om in te grijpen als het fout gaat.

De dienst van Waymo moet van start gaan in de buurt van de Amerikaanse stad Phoenix, schrijft Tweakers, dat zich baseert op een artikel van The Information. Waymo, het zusterbedrijf van Google, wil deze maand al beginnen, al zou het kunnen dat het bedrijf het begin nog even uitstelt. Het is onbekend welke auto Waymo zal gebruiken voor de taxiservice.

Phoenix

Waymo voert al langer testen uit in Phoenix. Zo kunnen inwoners van Phoenix zich bij Waymo aanmelden om mee te doen aan testritten van zelfrijdende auto’s. Speciaal hiervoor zijn vijfhonderd zelfrijdende Chrysler-MPV’s toegevoegd aan het bestand. In dit geval zijn er nog wél medewerkers van Waymo in de auto aanwezig om alles in goede banen te leiden en in te grijpen als het voertuig een fout maakt of vastloopt.

Uber biedt sinds enkele maanden ook commerciële taxidiensten aan in Phoenix met zelfrijdende voertuigen. De menselijke bestuurder moet echter nog vaak ingrijpen, bleek een halfjaar geleden uit documenten: elke 1,8 kilometer zou een ingreep nodig zijn.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Waymo begint dit najaar taxidienst zonder chauffeur’”

Tibi Stibi|03.10.17|15:54

wow zo hoor je een tijdje niets en zo gaan ze in ene beginnen. “Medewerkers van Waymo zijn nog wel aanwezig om alles in goede banen te leiden en in te grijpen als het voertuig een fout maakt of vastloopt.”

wat moet ik me daar bij voorstellen? dat ze er achteraan rijden, of mee kijken in een controle centre?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.