Waymo

Waymo laat consumenten zelfrijdende auto testen

In Phoenix in de Verenigde Staten, kunnen consumenten binnenkort voor het eerst ritten maken in de robotvoertuigen van Waymo. Het zusterbedrijf van Google werkt aan zelfrijdende auto’s en gaat voor het eerst openbare tests in die stad houden meldde het bedrijf dinsdag volgens nu.nl. Afgelopen jaren zijn de auto’s met medewerkers van het bedrijf getest en waren de voertuigen nog niet voor de consument toegankelijk. 

De inwoners van Phoenix en omstreken kunnen zich bij Waymo aanmelden om mee te doen aan de tests. Speciaal hiervoor zijn vijfhonder zelfrijdende Chrysler-MPV’s toegevoegd aan het bestand. Via een app kunnen de mensen vervolgens ritten boeken met de busjes. Medewerkers van Waymo zijn nog wel aanwezig om alles in goede banen te leiden. Mocht het nodig zijn, dan kunnen zij ingrijpen als het voertuig een fout maakt of vastloopt.

Concurrentie

Het bedrijf heeft inmiddels een miljoen kilometers zelfrijdend gereden, daarnaast hoeven bestuurders maar eens in de achtduizend kilometer in te grijpen. Bij veel concurrenten is dit een stuk vaker volgens een toezichthouder in Californië. De nieuwe tests zullen bij het ingaan nog helemaal gratis zijn. Het bedrijf gaat onderzoeken hoe de consument de nieuwe technologie omarmt. Op den duur zou het geschikt moeten zijn voor alle transportbehoeften in het dagelijks leven.

Waymo klaagde onlangs concurrent Uber aan vanwege diefstal van bedrijfgeheimen door een voormalig bestuurder. Beide bedrijven hebben plannen om een soort zelfrijdende deeltaxi op te zetten die gebruikers van en naar plekken als bijvoorbeeld een vliegveld brengt.

Lees ook:
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.