Gelderland: ‘Verkoop WEpods was altijd de bedoeling’

De provincie Gelderland spreekt de berichten tegen dat er ‘ineens’ afstand wordt gedaan van de WEpods. In verschillende berichten wordt gemeld dat de provincie van de twee zelfrijdende voertuigen af wil, maar volgens een woordvoerder was al vanaf het begin af aan duidelijk dat de provincie voor een jaar zou deelnemen aan het project en de WEPods dan zou overdragen aan de markt.

“Als overheid zitten wij niet in dit project om twee voertuigen in ons bezit te hebben. Het eigenaarschap is niet relevant voor ons”, zegt een woordvoerder van de provincie. “We willen kennis opdoen rond de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen en die kennis overdragen aan de markt. Daar was dit project op gericht.” Tot op heden is er nog geen koper gevonden voor de WEpods.

Nieuwe subsidie

Gelderland hoopt met nieuwe subsidie dat het project nog drie jaar doorgaat. “Het project schreeuwt om doorontwikkeling en meer onderzoek. We zetten ons samen met veel andere partijen in voor extra subsidie.” Desondanks draagt de provincie het stokje over. “Onze opzet was dat we voor een jaar in dit project stappen. Het was altijd de bedoeling om de voertuigen uiteindelijk over te dragen naar instanties, bedrijven of andere kennisinstellingen. Hoe het precies verder gaat met de voertuigen hangt af van de Europese subsidie.”

De WEpods hebben tot nu toe zo’n vier miljoen euro gekost. De eerste fase van de pilot loopt dit jaar af. De provincie Gelderland heeft samen met het Duitse Noordrijn Westfalen nieuwe Europese subsidie aangevraagd. Eind deze maand moet hier duidelijkheid over komen. De aangevraagde subsidie bedraagt 8,5 miljoen euro. Hiermee worden er nog twee trajecten uitgezet: een zelfrijdend voertuig zal als shuttle dienen op de Duitse luchthaven Weeze, van de parkeerplaats naar de terminal. Daarnaast komt er een grensverbinding tussen Aken en Vaals.

WEPod

De WEpod is een initiatief van de provincie Gelderland. De twee wagens pendelen dagelijks tussen treinstation Ede-Wageningen en de campus van Wageningen. De eerste rit werd eind januari 2016 gemaakt. De TU Delft voert het project uit, in samenwerking met onder andere TNO en Spring Innovation Management.

Op woensdag 7 december viert de provincie Gelderland het ‘eindfeest’ van het WEpod-experiment met de speciale bijeenkomst in Ede voor genodigden.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.