WEpod maakt eerste rit voor zelfrijdende auto op openbare weg

Bron: wepods.nl

In Wageningen gaat voor het eerst in Nederland een zelfrijdende auto een rit maken op de openbare weg. De rit wordt gemaakt op donderdag 28 januari door het zogeheten WEpod-voertuig en heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz Van Haegen als passagier aan boord.

De WEpod is een initiatief van de provincie Gelderland en moet medio dit jaar gaan pendelen tussen treinstation Wageningen en de universiteit in dezelfde stad. Het richt zich daarbij vooral op studenten uit het buitenland die in Wageningen studeren. Er is tijdens de ritten een steward aanwezig om reizigers te begeleiden.

Geen stuur en pedalen

Het voertuig gaat maximaal 25 kilometer per uur rijden en kan maximaal zes personen tegelijk meenemen. Het gaat niet in de spits rijden en vermijdt zoveel mogelijk de doorgaande wegen met veel verkeersdrukte. Aanvankelijk zal de auto alleen gaan rijden tijdens daglicht en bij gunstige weersomstandigheden.

In de WEpod zit geen stuur en zitten geen pedalen. Wel zijn er een gps-systeem, een 3D-beeld en een radarsysteem aanwezig, waarmee de directe omgeving in de gaten kan worden gehouden. Het project wordt vooral gezien als een goede manier om kennis op te doen over het inzetten van zelfrijdende voertuigen.

Openbare weg

Op dit moment zijn er al diverse plekken waar auto’s zonder bestuurder rijden, bijvoorbeeld op het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. Maar daar is een aparte rijstrook voor gemaakt. Dat een zelfrijdende auto op de openbare weg rijdt, is voor het eerst. Deze eerste rit met de minister aan boord vindt plaats op de campus van Wageningen University.

De naam WEpod komt voort uit de beginletters van de steden waar het vertrekpunt (treinstation Ede-Wageningen) naar is vernoemd. Het slaat tevens op het feit dat het voertuig voor iedereen (we) toegankelijk is. Pod is een Engels woord en betekent letterlijk peul. Ook kan het staan voor ‘omhulsel van een kostbare inhoud’.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.