Tesla Retail Center

RDW wil informatie over dodelijk ongeval Tesla

gebruikt

De Dienst Wegverkeer (RDW) wil meer duidelijkheid over het Tesla-ongeluk met dodelijke afloop, dat in mei plaatsvond in de Verenigde Staten. Het heeft daarom een informatieverzoek ingediend bij de NHTSA, de Amerikaanse overheidsdienst die zich bezighoudt met de veiligheid op snelwegen. Op basis van de informatie wil de RDW bepalen of het maatregelen moet nemen of niet.

In mei van dit jaar verongelukte een bestuurder met zijn Tesla. De crash vond plaats terwijl het voertuig in de autopilot-modus reed. De NHTSA is inmiddels gestart met een onderzoek naar de oorzaak van het incident. De RDW wil nu ook informatie over deze zaak.

Goedkeuring

Laatstgenoemde is namelijk de organisatie die voor Europa goedkeuring heeft verleend voor de Tesla Model S, de meest populaire auto van de Amerikaanse fabrikant. “Uiteraard willen we de zaak bekijken”, zegt Hans Lammers tegen persbureau Reuters. Hij noemt het een belangrijke zaak, maar spreekt wel van een informele uitwisseling van gegevens.

Verdere stappen worden voorlopig niet genomen door het RDW, in afwachting van de onderzoeksresultaten van de NHTSA. Lammers benadrukt dat hij zich momenteel geen zorgen maakt over de veiligheid van de Model S, zolang bestuurders de autopilot-functie gebruiken als rij-assistent en niet als een systeem dat honderd procent zelfstandig kan functioneren.

Rij-assistentie

“We zijn van mening dat er niets mis is met het systeem, zolang het op een correcte manier wordt gebruikt. Het verschilt bovendien niet van systemen van andere fabrikanten, die we ook hebben goedgekeurd.” Hij wijst er tevens op dat in de handleiding van de Model S staat dat sprake is van een rij-assistentiesysteem is. Zo moet het dus ook worden gebruikt.

Zoals gezegd gaat de RDW voorlopig geen stappen ondernemen. “Als de NHTSA aangeeft dat de autopilot-modus niet voldoet aan de eisen, gaan we er opnieuw naar kijken.” De Nederlandse overheidsdienst staat ook in contact met Tesla zelf en benadrukt bovendien dat het zelfrijdende systeem van de Europese variant verschilt van de Amerikaanse Tesla’s.

Lees ook:

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.