Zelfrijdende taxidienst Waymo One gelanceerd

Alphabet-dochter Waymo heeft met de introductie van Waymo One de eerste zelfrijdende taxidienst gelanceerd. In de Amerikaanse stad Phoenix kunnen mensen via een app hun taxi bestellen. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat er voorlopig nog wel chauffeurs meerijden voor de gemoedsrust van de passagiers.

Al sinds 2009 is Google bezig met een project voor autonome auto’s en dit leidde uiteindelijk tot Waymo. “Vanaf dat moment is het ons doel geweest om het veilig en makkelijk is om je voort te bewegen”, aldus Waymo. “We zijn nu klaar voor de volgende stap van onze reis door de introductie van Waymo One, een volledig zelfrijdende dienst om van A naar B te komen.”

Taxi

Het gaat hier om een taxidienst, maar nog lang niet iedereen kan hiervan gebruikmaken. Louter de passagiers die onderdeel uitmaakten van het proefprogramma, kunnen nu deze taxi boeken. Wel mogen zij andere passagiers meenemen, waaronder ook kinderen. Daarbij moeten ze hun rit in de zelfrijdende taxi gewoon afrekenen. Zij krijgen vooraf te horen wat een ritje zal kosten.

Ondertussen legt Waymo op test- en proeflocaties al 40.000 autonome kilometers af en halverwege dit jaar werd bekend dat alle auto’s samen 13 miljoen autonome kilometers op de teller te hebben. Daar komt nog eens 5 miljard kilometer in simulatoren bij. Hoewel er dus nu nog chauffeurs meerijden, is het de bedoeling om dit in de toekomst af te schaffen. Passagiers kunnen dan via de app met de centrale communiceren.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.