Internetbedrijf Alibaba investeert volop in zelfrijdende auto’s

Chinese auto’s op de Nederlandse wegen zijn op dit moment nog een zeldzaamheid, maar dat kan in de toekomst wel eens heel anders worden. Nadat eerder internetbedrijven Baidu en Tencent al lieten weten volop in te zetten op ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, heeft nu ook Alibaba bevestigd dat het flink investeert in technologie op het gebied van autonoom vervoer.

Het bedrijf gaat vijftig extra medewerkers aannemen die zich in het AI-lab bezighouden met de ontwikkeling, laat een woordvoerder van het Chinese bedrijf in de krant South China Morning Post weten. Alibaba voert al regelmatig testritten uit met zelfrijdende auto’s. De technologie zou ook al op de openbare weg ingezet kunnen worden.

Het Chinese bedrijf werkt aan een auto waarmee autonoom rijden op niveau 4 mogelijk is. Dit betekent dat het voertuig onder de meeste omstandigheden zonder ingreep van een menselijke bestuurder kan rijden. Ook Baidu, het bedrijf dat eind vorig jaar door de Chinese overheid werd uitgeroepen tot koploper op gebied van zelfrijdende auto’s in China, legt de focus op ontwikkeling van Level 4-voertuigen. Alibaba heeft onder meer een samenwerking opgezocht met de Chinese autofabrikant SAIC om te werken aan de ontwikkeling van de auto van de toekomst.

Versmelting technologieën

Ook in China zien ze in zelfrijdende auto’s de perfecte versmelting van de nieuwste technologieën die er mogelijk zijn, zoals 5G, de productie en ontwikkeling van hernieuwbare energie en elektrische mobiliteit. Het land wordt gezien als een van de belangrijkste markten voor zelfrijdende auto’s in de toekomst. Negentig procent van de Chinezen bleek in een onlangs gehouden enquête positief te staan tegenover zelfrijdende auto’s. Dat is hoger dan in Duitsland (69 procent) en de VS (70 procent).

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.