Baidu-topman onder vuur na onwettig gebruik zelfrijdende auto

De algemeen directeur van de Chinese zoekmachine Baidu is onderwerp van een politie-onderzoek geworden, omdat hij met een zelfrijdende auto over de openbare weg reed in Peking. Hij filmde zichzelf tijdens een videogesprek met ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie, terwijl hij in de passagiersstoel zat. De politie heeft daarop besloten om te onderzoeken of topman Robin Li wetten heeft gebroken.

In een verklaring laat de politie weten de technologie en ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden te steunen, maar dat dit altijd op legale wijze moet plaatsvinden. “Alle proeven met rijden in zelfrijdende auto’s moeten legaal, veilig en wetenschappelijk worden uitgevoerd.” De politie waarschuwt de topman ook dat hij gestraft zal worden, als blijkt dat hij de wet heeft overtreden.

Handen aan het stuur

De BBC meldt dat er een andere werknemer van Baidu op de chauffeursstoel zat, maar dat die zijn handen niet aan het stuur had, omdat de autopilot was ingeschakeld. Naar verluidt zou Li de rit hebben gebruikt als demonstratie van de techniek die Baidu heeft ontwikkeld. Baidu is met name bekend van zijn zoekmachine en werkt het momenteel hard aan de ontwikkeling van de benodigde software voor autonoom vervoer. Het Chinese bedrijf heeft nog niet op het incident gereageerd.

Baidu wilde in juli de techniek en software voor autonome voertuigen op de markt brengen, bijvoorbeeld voor autofabrikanten. Deze software, Apollo gedoopt, zou gratis te gebruiken zijn. In eerste instantie gaat het dan om rij-ondersteunende functies, maar de internetgigant liet deze week weten met tientallen partners te willen samenwerken om zelfrijdende auto’s al in 2019 op de openbare weg te krijgen in China.

China

Baidu is het Chinese antwoord op de zelfrijdende afdeling van Alphabet: Waymo. Maar hoewel China één van de grootste markten voor autonome auto’s is en de overheid hier ook vol op inzet, is het nog niet toegestaan om met een zelfrijdende auto over de openbare weg te rijden. De verwachting is wel dat de ontwikkelingen snel zullen gaan. In 2025 moet tussen de tien en twintig procent van de voertuigen een hoge mate van autonomie hebben. Vijf jaar later moet zelfs tien procent van de auto’s volledig zelfrijdend zijn.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.