Blackberry ontwikkelt systeem voor beveiligen van zelfrijdende auto

Blackberry heeft software ontwikkeld die autofabrikanten moet helpen bij het beveiligen van connected voertuigen. Het bedrijf heeft hiervoor de QNX Hypervisor 2.0-software op de markt gebracht. Hiermee moet het mogelijk worden om virtuele servers te beheren. Daarbij wordt onder meer gefocust op de beveiliging van een nieuwe generatie connected en zelfrijdende voertuigen, doordat de innovatie een voertuigfabrikant in staat stelt om veiligheidskritische systemen binnen het voertuig te isoleren van andere systemen.

De QNX Hypervisor 2.0 maakt virtuele softwarecontainers aan. Dit zorgt ervoor dat een beveiligingslek of crash in het ene systeem geen impact kan hebben op andere systemen binnen een voertuig, doordat de systemen van elkaar worden gescheiden.

System on a chip

Een voorbeeld is de virtuele cockpit, die gebruikmaakt van een ‘system on a chip’. Dit houdt in dat het infotainmentsysteem en rij-onderdelen van een dashboard, zoals de snelheids- en benzinemeter, allemaal door hetzelfde besturingssysteem worden aangestuurd. De nieuwe software van Blackberry zorgt ervoor dat de verschillende systemen gescheiden van elkaar kunnen draaien.

“Er kan geen sprake zijn van veiligheid zonder de juiste beveiliging”, zegt John Wall, senior vice president bij Blackberry QNX. “Als hackers toegang tot een auto kunnen krijgen via een niet-kritisch besturingssysteem, kunnen zij ook kritische onderdelen overnemen, zoals de besturing, remmen of motor. Onze nieuwe software beveiligt de auto tegen dergelijke aanvallen en dit vormt een belangrijke component van de totale veiligheid van zelfrijdende en connected voertuigen.”

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.