Waymo

Waymo krijgt groen licht voor chauffeurloze taxidienst

Waymo heeft afgelopen maand een vergunning gekregen van de staat Arizona om de eerste chauffeurloze taxidienst op te zetten. Het Google-zusterbedrijf test de zelfrijdende auto’s al op vijfentwintig locaties verspreid over Amerika. Phoenix, de hoofdstad van Arizona, zal de eerste chaffeurloze taxidienst verwelkomen.

Hoewel rivalen als Uber en General Motors ook hard werken aan de ontwikkeling van autonoom vervoer, zal Waymo waarschijnlijk het eerste bedrijf zijn dat de zelfrijdende auto voor commercieel gebruik inzet.

Uitbreiding testritten

Phoenix was eind vorig jaar de eerste locatie waar Waymo de zelfrijdende auto’s zonder menselijke chauffeur op de openbare weg testte. De auto reed tijdens de tests naar drie locaties in een beperkt deel van de stad. Het is de bedoeling dat de taxidienst over heel de stad beschikbaar wordt.

Waymo haalt betalende klanten op en brengt ze vervolgens naar de plaats van bestemming. Reizigers kunnen de rit via een app aanvragen. Het is nog niet duidelijk wat een passagier betaalt voor een rit. De lancering van de taxidienst heeft ook nog geen exacte datum. Volgens Waymo zal dit ergens in het voorjaar van 2018 zijn.

Waymo bestelde onlangs nog duizenden minivans van het type Pacific bij autofabrikant Fiat Chrysler. Deze worden mogelijk ingezet voor de taxidienst. De volledig autonome minibusjes krijgen via lasers en camera’s een beeld van 360 graden binnen, en kunnen objecten al op 300 meter afstand kunnen onderscheiden.

Rechtszaak

Eerder deze maand kwamen Waymo en Uber in rechtszaal tot een schikking. Uber moet 245 miljoen dollar (200 miljoen euro) aan eigen aandelen betalen aan Waymo. Ook heeft de directeur van Uber excuses aangeboden in een openbare verklaring.

In 2017 spande Waymo een rechtszaak aan tegen Uber. Een inmiddels ex-werknemer van Uber zou 14.000 vertrouwelijke documenten van Waymo mee hebben genomen naar de concurrent. Na vier dagen getuigenis had Waymo weinig openbaar bewijs geleverd dat Uber de handelsgeheimen van Waymo gebruikte. Tegen het einde van donderdag stemde Waymo in met de deal van 200 miljoen euro.

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

1 reactie op “Waymo krijgt groen licht voor chauffeurloze taxidienst”

Tibi Stibi|22.02.18|16:59

wow dat is dan toch een stuk sneller dan we dachten!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.