Uber: valsspeler of slachtoffer van samenzwering?

Was Uber bewust de wet aan het overtreden om de race in de ontwikkelingen van de zelfijdende auto te winnen? Of is het bedrijf slachtoffer van een samenzwering van zijn grootste rivaal, Waymo? Die vraag moet komende tijd worden beantwoord. De rechtszaak tussen Waymo en Uber is deze week van start gegaan in San Francisco, een jaar nadat Uber werd aangeklaagd door zijn concurrent wegens diefstal van belangrijke documenten.

Charles Verhoeven, advocaat van Waymo, vertelde de jury dat de concurrentiedruk bij Uber zo groot was dat de toenmalige Chief Executive van Uber, Travis Kalanick, besloot dat ‘winnen belangrijker was dan het gehoorzamen van de wet’, schrijft Reuters: “We brengen deze zaak omdat Uber vals speelt. Ze hebben onze technologie genomen … om deze race koste wat kost te winnen”, aldus Verhoeven.

Waymo schat schadevergoeding in het geval op ongeveer 1,9 miljard dollar. Uber wijst de financiële schadevordering af. Volgens Uber-advocaat Bill Carmody heeft de informatie van Waymo Uber en zijn zelfrijdende technologie nooit bereikt, ‘ondanks de downloads door Levandowski’.

Vertrouwelijke informatie

Levandowski werkte lange tijd aan de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer bij Google, voordat hij in januari 2016 de start-up Otto startte. Dit bedrijf richtte zich op de ontwikkeling van autonome vrachtauto’s. Ruim een half jaar later kocht Uber deze start-up en Levandowski ging bij Uber aan de slag, maar Levandowski en de taxidienst werkten al langer samen.

Waywmo beschuldigde Levandowski er later van bij zijn vertrek veertienduizend bestanden met vertrouwelijke informatie te hebben meegenomen en startte een rechtszaak. Daarbij gaat het vooral om Lidar-technologie, die wordt gebruikt om de omgeving te scannen. Dit is essentieel voor zelfrijdende auto’s. De Alphabet-dochter beweert verder dat Uber wist van de diefstal. Het bedrijf zou die zelfs hebben gestimuleerd zodat het zelf ook aan de slag kon gaan met zelfrijdende voertuigen.

Lees ook: Rechtszaak Uber-Waymo uitgesteld vanwege geheime brief

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.