Uber zelfrijdende Volvo

Einde rechtszaak Uber-Waymo: ‘Uber grote winnaar’

Er kwam vrijdag een abrupt einde aan de rechtszaak tussen twee grootmachten in de zelfrijdende auto-industrie: Waymo en Uber hebben een schikking getroffen. De taxidienst betaalt 245 miljoen dollar (200 miljoen euro) aan eigen aandelen aan Waymo. Ook heeft de directeur van Uber excuses aangeboden in een openbare verklaring. 

De rechtszaak, die over de hele wereld werd gevolgd, begon vorige week maandag en zou zo’n twee weken duren. De schikking kwam voor velen als een verrassing. Waymo krijgt een belang van 0,34 procent in Uber, ter waarde van omgerekend 200 miljoen euro, gebaseerd op Ubers huidige waarde van 59 miljard euro, schrijft Reuters.

Gestolen documenten

Google-zuster Waymo heeft de rechtszaak begin 2017 aangespannen. Het geschil draait om de inmiddels ontslagen Uber-medewerker Anthony Levandowski. Hij werkte eerst voor Google-moederbedrijf Alphabet aan zelfrijdende auto’s. Later startte hij een eigen bedrijf. Bij zijn vertrek zou hij 14.000 bestanden met vertrouwelijke informatie hebben meegenomen. Ruim een half jaar later kocht Uber deze start-up.

Na vier dagen getuigenis had Waymo weinig openbaar bewijs geleverd dat Uber de handelsgeheimen van Waymo gebruikte, meldt Reuters. Tegen het einde van donderdag stemde Waymo in met de deal van 200 miljoen euro. Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet een afzonderlijk, strafrechtelijk onderzoek naar de handelsgeheimen.

Excuses

Uber ontkent de beschuldigingen van Waymo niet volledig: “Dat enkele Waymo-medewerkers mogelijk op ongepaste wijze anderen uitgenodigd hebben om zich bij Otto aan te sluiten, en dat ze mogelijk Google-bestanden met zich mee hebben genomen, roept achteraf gezien moeilijke vragen op”, aldus Dara Khosrowshahi, directeur van Uber in een verklaring.

Het bedrijf gelooft niet dat er handelsgeheimen van Waymo bij Uber terecht zijn gekomen. Ook gaat het er niet vanuit dat Uber de bedrijfsgevoelige informatie van Waymo heeft gebruikt voor zijn zelfrijdende auto’s.Toch biedt de Uber-directeur excuses aan aan Alphabet: “Aan onze vrienden bij Alphabet: we zijn partners, je bent een belangrijke investeerder in Uber, en we delen het diepe geloof in de kracht van technologie om het leven van mensen te verbeteren. Natuurlijk zijn we ook concurrenten. We zullen het niet over alles eens zijn, maar we zijn het er wel over eens dat Uber de overname van Otto anders aan had kunnen en moeten pakken.”

‘Uber grote winnaar’

Desondanks is Uber de grote winnaar, zo schrijft het FD: “De eis van Waymo begon op 1,9 miljard dollar, toen kwam 1 miljard voorbij, begin vorige week werd dat 500 miljoen en nu is het daar de helft van geworden, in aandelen.”

De winst zit ‘m vooral in het feit dat de recent aangetreden Uber-ceo Dara Khosrowshahi hiermee de meeste troep van zijn voorganger Kalanick eindelijk heeft opgeruimd: “Het bedrijf moet zich onder andere voor het Congres in Washington nog verantwoorden over software die overheidsinspecteurs buiten de taxi’s hield, maar als het goed is, is er voorlopig aanzienlijk meer publicitaire rust aan het Uber-front. Dat is hard nodig, want Khosrowshahi heeft voor 2019 een beursgang gepland.”

Lees ook: Uber: valsspeler of slachtoffer van samenzwering?

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.