Zelfrijdende auto Waymo behoudt voorsprong op concurrenten

Waymo heeft een grote technologische voorsprong op zijn concurrenten op het gebied van zelfrijdende auto’s. De voertuigen van Waymo legden in Californië afgelopen jaar 570.000 kilometer af. Toezichthouders, die nog aanwezig zijn in de voertuigen, moesten 63 keer ingrijpen. Dat is ongeveer elke 9.000 kilometer. Na Waymo hebben Cruise (General Motors), Drive.ai en Nissan de best presterende technologie.

California Department of Motor Vehicles publiceert jaarlijks een document dat de prestaties van verschillende autofabrikanten vergelijkt. De gegevens van het nieuwste document bestrijken een periode van 12 maanden, eindigend in november 2017.

Minder kilometers

De zelfrijdende Chryslers van Waymo legden een jaar eerder ruim 1 miljoen kilometer af. Toen werd er eens per 8.000 kilometer ingegrepen. Volgens een woordvoerder van Waymo hebben de auto’s minder kilometers afgelegd omdat het bedrijf voorbereidingen treft op het commercieel inzetten van de zelfrijdende auto’s. In 2017 heeft het bedrijf de vloot zelfrijdende auto’s van Californië naar Phoenix verplaatst. De zelfrijdende auto’s gaan volgens Waymo in 2019 de weg op.

Waymo bestelde onlangs nog een grote partij nieuwe minivans van het type Pacifica bij autofabrikant Fiat Chrysler. De bestelde voertuigen worden vanaf het einde van 2018 geleverd. Hoeveel voertuigen er precies zijn besteld is niet duidelijk. Er gaat naar verluidt zo’n 40 miljoen dollar met de deal gemoeid.

Concurrenten blijven achter

Hoewel Waymo grote stappen maakt blijven de concurrenten achter. Bedrijven als Tesla, Honda, Mercedes, Volkswagen, BMW, en Ford legden in Californië geen enkele kilometer af met zelfrijdende auto’s.

Cruise (General Motors) maakt ook stappen in de goede richting. Zo legden de autonome voertuigen over 12 maanden ongeveer 205.000 kilometer af. Toezichthouders moesten elke 1.953 kilometer ingrijpen. In 2016 reden de voertuigen van Cruise nog 9.000 kilometer.

Cruise was afgelopen jaar betrokken bij 22 ongevallen. De zelfrijdende auto’s van Waymo waren bij geen enkele botsing betrokken.

Lees ook: Zelfrijdende auto’s drive.ai rijden in anderhalf jaar 10.000 kilometer

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.