Waymo en Trov gaan passagier zelfrijdende auto verzekeren

Autodeeldienst Waymo en verzekeraar Trov gaan passagiers van zelfrijdende auto’s verzekeren tegen diefstal en letsel. Dat meldt The Wall Street Journal. Waymo is vorige maand in Phoenix gestart met het testen van zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Begin 2018 wil het bedrijf de zelfrijdende voertuigen commercieel inzetten.

“Innovatieve technologie vraagt om innovatieve partners,” aldus Andy Rear, CEO Digital Partners van Waymo. “We hopen met dit partnerschap onze commerciële service volledig te benutten,” vertelt hij aan The Wall Street Journal. Daarnaast hoopt Waymo dat passagiers door dit initiatief meer vertrouwen krijgen in zelfrijdende voertuigen.

Service

Volgens Scott Walchek, CEO van Trov, hoeven passagiers niet te betalen voor de verzekering. De verzekering kan men zien als ‘service’. Reizigers zijn tijdens de rit verzekerd tegen beschadiging van eigendommen. Ook kunnen zij bij de verzekeraar medische kosten verhalen die tijdens de reis zijn veroorzaakt.

Trov en Waymo nemen een risico omdat er weinig tot geen data is over het verzekeren van zelfrijdende auto’s. Er zijn ook geen verzekeringsclaims ingediend waarop het bedrijf het risico kan baseren.

Eerste verzekering in Nederland

Centraal Beheer Achmea is naar eigen zeggen het eerste bedrijf in Nederland dat zelfrijdende auto’s gaat verzekeren. De eerste auto die het bedrijf gaat verzekeren is die van het Eindhovense bedrijf Amber. In 2021 zal de zelfrijdende Amber One op de markt komen.

Reden voor Centraal Beheer Achmea om samen te werken met Amber, is inspelen op de toekomst – die van de zelfrijdende auto én die van de deelauto. Hier nu al op anticiperen, is belangrijk, stelt de verzekeraar. De ontwikkelingen gaan immers snel.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.