Waymo, minivan

Zelfrijdende auto’s Waymo leggen steeds meer kilometers af

Waymo minivan

Waymo’s vloot van zelfrijdende auto’s bereikte deze week een mijlpaal van 6,5 miljoen gereden kilometers. Het bedrijf heeft een groot deel van deze kilometers virtueel afgelegd en past de opgedane kennis vervolgens toe op een afgesloten testcircuit. Waymo, een zusterbedrijf van Google, is naar eigen zeggen met deze prestatie het meest ervaren bedrijf op het gebied van de zelfrijdende auto.

Volgens het bedrijf is ervaring belangrijk voor een toekomst waarin zelfrijdende auto’s de norm zijn. Sinds deze maand test Waymo volledig zelfrijdende auto’s zonder menselijke chauffeur ook op de openbare weg.

Complexe scenario’s testen

In de laatste zes maanden legden de zelfrijdende auto’s een miljoen mijl af (zo’n 1,6 miljoen kilometer), terwijl voor de eerste miljoen mijl ruim zes jaar nodig was. In totaal zijn er 20.000 unieke scenario’s getest met de zelfrijdende auto’s. Ook breidt het bedrijf de reikwijdte uit. Zo is er met behulp van geografische mappen in 23 verschillende Amerikaanse steden gereden.

Waymo werkt al acht jaar aan de ontwikkeling van de zelfrijdende auto en sinds een aantal jaar test het bedrijf zelfrijdende auto’s op de openbare weg.

Eerste volledig zelfrijdende auto

Waymo startte deze maand met het testen van volledig zelfrijdende auto’s zonder menselijke chauffeur op de openbare weg. De chauffeursstoel in deze voertuigen is leeg, en er kan geen menselijke chauffeur ingrijpen in geval van nood.

Het Google-zusterbedrijf Waymo maakte onlangs bekend dat het niet doorgaat met de ontwikkeling van de autopilot. Deze functie is namelijk te gevaarlijk. “We hebben dit geprobeerd en merkten dat onze testchauffeurs te veel vertrouwen hadden in de zelfrijdende technologie bij een autopilot”, vertelde topman John Krafcik over de keuze om alleen volledig zelfrijdende voertuigen te bouwen. “Niets dan volledig autonoom voldoet.”

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.