Uber moet vertrouwelijke bestanden teruggeven aan Waymo

Uber moet onmiddellijk de vertrouwelijke bestanden teruggeven aan Waymo. Dat heeft een Amerikaanse rechter deze week geoordeeld in een door Waymo aangespannen rechtszaak tegen de taxidienst. Uber zou bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s gebruikmaken van vertrouwelijke informatie die gestolen is van Waymo.

De rechter stelt dat Uber wist of had moeten weten dat medewerker Anthony Levandowski, die in het verleden voor Waymo heeft gewerkt, vertrouwelijke bestanden in bezit had, schrijft Reuters. Uber mag ondertussen blijven wel werken aan het zelfrijdende autoproject, maar medewerker Anthony Levandowski mag hier niet bij betrokken zijn.

Levandowski

Levandowski was eerst medewerker bij Waymo, dat onderdeel uitmaakt van hetzelfde concern als Google. Daarna is Levandowski een eigen bedrijf begonnen: Otto. Dat bedrijf is technologie gaan ontwikkelen voor zelfrijdende vrachtauto’s. Enkele maanden na oprichting is Otto overgenomen door Uber voor een bedrag van 680 miljoen dollar.

Levandowski zou zo’n veertienduizend bestanden met belangrijke informatie hebben gestolen van Waymo en deze data vervolgens hebben gebruikt voor zijn activiteiten bij Otto. Nu Uber dit bedrijf heeft overgenomen kan het dus ook profiteren van deze informatie.

Aantoonbaar bewijs

De rechter zegt dat Waymo aantoonbaar bewijs heeft geleverd dat zijn voormalige technicus de documenten van Waymo’s computers gedownload heeft voordat hij het bedrijf verliet. Uber moet van de rechter een onderzoek doen naar de gedownloade Waymo-documenten. Wel stelt de rechter dat maar weinig van Waymo’s beweerde geheime informatie is aangetroffen bij de technologie van Uber.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.