Google klaagt Uber aan wegens diefstal documenten

Het bedrijf achter Google heeft Uber voor de rechter gedaagd. Eerstgenoemde verdenkt de aanbieder van vervoersdiensten ervan bedrijfsgevoelige informatie te hebben gestolen. De schade die Google daardoor lijdt, zou minimaal vijfhonderd miljoen dollar bedragen. Uber spreekt de aanklacht tegen en heeft vertrouwen in een goede afloop van de rechtszaak.

De twist spitst zich toe op de huidige Uber-medewerker Anthony Levandowski. Hij werkte eerst voor Google-moederbedrijf Alphabet, waar hij actief was op de zelfrijdende-auto-afdeling. Later startte hij een eigen bedrijf dat zich ook richtte op de techniek van autonoom rijden.

Lidar-technologie

Bij zijn vertrek zou Levandowski veertienduizend bestanden met vertrouwelijke informatie hebben meegenomen. Daarbij gaat het vooral om Lidar-technologie. Deze toepassing kan de omgeving scanne en is daardoor zeer belangrijk voor zelfrijdende auto’s.

Het bedrijf van Levandowski is later overgenomen door Uber. Laatstgenoemde is ook volop bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en kreeg door de overname de documenten in handen. Tot ergernis van Alphabet, die hierin aanleiding zag om naar de rechter te stappen. Volgens Uber is het juist een ongegronde poging om de concurrentie te vertragen. “We kijken ernaar uit om ons in de rechtbank krachtig te verdedigen”, aldus het bedrijf.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.