Uber, zelfrijdende auto

Uber: lidar-technologie komt niet overeen met die van Waymo

Uber ontkent vertrouwelijke informatie rond zelfrijdende auto’s te hebben gestolen van het Google-zusterbedrijf Waymo. De taxidienst probeerde vrijdag aan te tonen dat het niet de documenten over lidar-technologie van Waymo bezit. Uber zegt deze informatie überhaupt niet nodig te hebben, omdat het werkt met andere lidar-technologie dan Waymo.

Zes weken geleden werd Uber voor de rechter gedaagd door Alphabet, het moederbedrijf van Google en Waymo. Volgens Alphabet heeft een hooggeplaatste ex-medewerker van Google, Anthony Levandowski, meer dan 14.000 vertrouwelijke bestanden gestolen. De documenten zouden met name gaan over lidar-technologie. Deze techniek bepaalt de afstand tot een object of oppervlak aan de hand van laserpulsen.

Vertrouwelijke informatie

Levandowski richtte na zijn vertrek bi Google zijn eigen bedrijf op, genaamd Otto. Dit bedrijf werd vlak na de oprichting overgenomen door Uber, waardoor ook de vertrouwelijke informatie in handen zou zijn gekomen van de taxidienst.

Waymo stelt dat Uber na de diefstal in staat was om het autonome programma snel op te schalen. De schade die Waymo daardoor lijdt, zou minimaal vijfhonderd miljoen dollar bedragen.

Andere techniek

“Waymo’s bewering dat onze multi-lens lidar hetzelfde is als hun lidar met één lens, is duidelijk onjuist,’ aldus Angela Padilla, een advocaat van Otto in een verklaring. Otto werkt met vier lenzen: twee om licht uit te zenden, en twee om het te ontvangen. Waymo combineert die functies in één lens.

Uber weigert nog altijd computers van Levandowski te laten onderzoeken. De Amerikaanse rechter waarschuwde eerder dat als Uber niet snel mee zou gaan werken met het onderzoek, hij maatregelen zou nemen. Hij zou dan de ontwikkeling van de technologie in kwestie stil kunnen leggen.

Lees ook:

Google klaagt Uber aan wegens diefstal documenten

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.