Tesla A1. Bron: News United

Onderzoeksraad bekijkt veiligheid zelfrijdende auto’s

Ongeval Tesla

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar de systemen in auto’s die bestuurders in hun rijtaak ondersteunen. Aanleiding is een serie ongelukken met auto’s die op deze systemen reden, zoals het ongeval met een Tesla afgelopen week op de A1. De Onderzoeksraad gaat deze ongevallen analyseren.

Het onderzoek richt zich op systemen die door verschillende autofabrikanten worden gebruikt. Deze systemen variëren van ondersteuning bij een rijtaak tot het nagenoeg volledig overnemen van de rijtaak. Er wordt gekeken naar de toelatingseisen, de instructie aan bestuurders over deze systemen en de toegankelijkheid van de geregistreerde data over ongevallen.

Ongeval met Tesla

Het meest recente ongeval met een zelfrijdende auto in Nederland gebeurde afgelopen dinsdag. Op de A1 bij bathmen reed een Tesla in op een vrachtauto. De Tesla had om dat moment de autopilot aan staan. De Tesla reed 130 tot 140 kilometer per uur op de linkerrijstrook toen de vrachtauto met 80 kilometer per uur moest uitwijken naar dezelfde rijstrook. Noch de bestuurder, noch de auto greep in. De autoproducent doet nader onderzoek naar het ongeval.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.