Video: alle nieuwe Tesla’s kunnen volledig autonoom rijden

Alle Tesla-modellen die vanaf dit moment van de band rollen, kunnen in principe volledig autonoom rijden. De voertuigen bezitten hiervoor de benodigde hardware en software, al is die nog niet actief. Nadat er uitgebreide tests zijn uitgevoerd met deze hardware, kan de hardware met een update in alle auto’s worden ingeschakeld.

De nieuwe auto’s worden in ieder geval uitgerust met acht camera’s die de omgeving aan alle kanten tot 250 meter afstand in de gaten kunnen houden. Die camera’s zijn uitgerust met sensoren die harde en zachte objecten kunnen herkennen en een radar aan de voorkant van het voertuig zorgt ervoor dat het voertuig ook autonoom kan rijden in reden en mist.

Enhanced autopilot

Alle nieuwe auto’s worden uitgerust met deze ‘verbeterde hardware’, ook al kunnen de automobilisten deze opties nog niet gebruiken. Klanten moeten er overigens wel al voor betalen. De optie Enhanced Autopilot kost 5600 euro en de ‘Full Self-Driving Capability’ kost daar bovenop nog eens 3400 euro. Wie de opties niet kiest, kan deze achteraf nog laten activeren, maar dat kost dan respectievelijk 6800 en 4500 euro.

Tesla is van plan het geavanceerde zelfrijdende systeem te activeren nadat het systeem verder is gekalibreerd en er miljoenen kilometers mee is gereden. Dit kan door de software momenteel wel alle verkeerssituaties te laten registeren en te laten bedenken welke actie de Autopilot zou ondernemen. Die data wil Tesla gebruiken om te bewijzen dat het systeem goed werkt en ook veilig is, om hiermee wetgevers over te halen het volledig autonome systeem toe te staan in het verkeer. Dan kan het systeem ingeschakeld worden.

Gemiste eigenschappen

Opvallend is dat in de nieuwe autopilot-functie de meeste zelfrijdende functies die ook aanwezig zijn in de huidige autopilot juist zijn uitgeschakeld. Deze voertuigen kunnen niet langer automatisch remmen in een noodsituatie of de bestuurder waarschuwen voor mogelijke botsingen. Ook is optie ‘lane holding’ voorlopig uitgeschakeld op de nieuwe modellen. Tesla wil deze functies waarschijnlijk in december weer inschakelen als onderdeel van het Enhanced Autpilot-pakket.

Bekijk hieronder de video van een volledig autonoom rijdende Tesla in Silicon Valley:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.