Tesla A1. Bron: News United

Zelfrijdende Tesla botst op A1 tegen vrachtwagen

Ongeval Tesla

Op de A1 bij van Bathmen is een Tesla die reed op de autopilot dinsdag ingereden op een vrachtwagen. Het lijkt erop dat noch het zelfrijdende systeem, noch de bestuurder van de Tesla heeft ingegrepen. Er was alleen sprake van materiële schade.

De bestuurder van het voertuig komt aan het woord in De Telegraaf. De vrachtwagen waarmee hij in aanraking kwam reed op de meest linkse rijstrook. Dat was noodzakelijk omdat de vrachtwagenchauffeur moest uitwijken voor een slordig invoegende collega. De bestuurder van de vrachtauto zag de Tesla S wel, maar dacht dat er nog genoeg ruimte was voor de zelfrijdende auto om af re remmen. Dat gebeurde echter niet, waardoor de Tesla achter op het grotere voertuig knalde en onder de trailer beklemd raakte.

Niet afgeremd

De Tesla-bestuurder geeft tegenover De Telegraaf aan dat hij bij de vrachtwagen aanbelandde voordat hij er erg in had. De vrachtwagen reed ongeveer 80 kilometer per uur, de Tesla 130 tot 140 kilometer per uur. De bestuurder meent niet eens te hebben geremd; ook het autopilot-systeem liet de Tesla blijkbaar niet afremmen. De autoproducent doet nader onderzoek naar het ongeval. De politie doet dat niet omdat er alleen sprake is van materiële schade.

Zelf verantwoordelijk

Het autopilot-systeem van Tesla is in de publieke opinie enigszins omstreden. De autoproducent zelf benadrukt tegenwoordig dat mensen die achter het stuur zitten nog steeds zelf verantwoordelijk zijn voor hun rit. De zelfrijdende techniek is nog lang niet uitontwikkeld, maar in de praktijk gedragen lang niet alle bestuurders zich naar die wetenschap. Intussen wisselen de negatieve en positieve verhalen elkaar af. Vorig jaar kwam een man in Amerika om het leven toen zijn Tesla op de autopilot een aanrijding met een vrachtwagen veroorzaakte. Anderzijds werd rond dezelfde tijd een man die in de auto onwel werd door de autopilot naar het ziekenhuis vervoerd.

Foto: News United

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

4 reacties op “Zelfrijdende Tesla botst op A1 tegen vrachtwagen”

Tibor Strausz|12.04.17|11:42

het grote voordeel is wel dat Tesla precies kan uitvogelen wat er mis ging en als het technisch mogelijk is de software zo aanpassen dat het nooit meer gebeurt.

Tibor Strausz|12.04.17|11:43

dit soort data is voor tesla natuurlijk zeer waardevol. eigenlijk zou het niet raar zijn als tesla de bestuurder hiervoor betaald.

Hans Willem|12.04.17|12:50

De vrachtwagen moest plots uitwijken voor een invoegendevrachtwagen? Hij keek niet in zijn spiegel, de Tesla reed te snel en dan is er geen ruimte om te remmen. Hulde 🙁 voor die beroeps vrachtwagen chauffeur. De techniek van de Tesla valt niets te verwijten!

Erwin Quaaden|12.04.17|13:11

Ik zou verwachten dat de Tesla de slordig invoegende vrachtwagen opgemerkt had en pro-actief de snelheid verlaagd had. Ook apart dat een autonoom rijdende auto harder gaat rijden dan de toegestane maximum snelheid….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.