Elon Musk praat met hyperloop-team TU Delft

Studententeam TU Delft wordt tweede in hyperloop-race

Bron: TU Delft

Het hyperloop-team van de Technische Universiteit Delft heeft zondag de tweede plaats behaald tijdens de hyperloop-wedstrijd van ondernemer Elon Musk. De capsule ging niet harder dan 142 kilometer per uur. Het team had gehoopt om een snelheid van 450 kilometer per uur te behalen. Het team van de Technische Universiteit München won. Dat voertuig bereikte een snelheid van 466 kilometer per uur.

De capsule moest door een lange vacuüm testbuis van 1,2 kilometer lang racen bij SpaceX in Hawthorne, Californië. Het specifieke doel van dit derde deel van de SpaceX Hyperloop Pod Competition was om een zo hoog mogelijk snelheid te behalen in die testbuis. Het team ontwikkelde speciaal voor de race de Atlas 01-pod, die in juni werd onthuld. “Om een kans te maken op de gouden plak hebben we een aantal risicovolle besluiten genomen. Die risico’s zijn voor ons net de verkeerde kant uitgevallen,” zegt teamleider Edouard Schneiders.

Toch trots

“Ons voertuig haalde een minder hoge snelheid dan we hadden gehoopt, maar toch zijn we blij. Nog geen 24 uur geleden hadden we zoveel problemen met onder andere software en een doorgebrande boordcomputer dat we dachten dat we uit de race lagen,” zegt Schneiders. “Ik ben ontzettend trots op ons team. Dit is echt een ongelooflijke prestatie.”

Bovendien zijn de TU Delft-studenten van het hyperloop-team heel erg ver gekomen. Een jaar geleden schreven 400 teams zich in voor de Hyperloop Pod Competitie van dit jaar. Daarvan zijn na verschillende selectierondes twintig teams uitgenodigd om deel te nemen aan de Hyperloop Competitie, waaronder het hyperloop-team van TU Delft. In de afgelopen week moesten de teams de nodige veiligheids- en vacuümtesten doorstaan.

Uiteindelijk bleven er maar vier teams over die in de hyperloop-buis bij het SpaceX-terrein op volle snelheid mogen testen. Naast Delft Hyperloop plaatsten ‘WARR Hyperloop’ uit München, Washington Hyperloop uit Washington en team ‘EPFLoop’ uit Zürich zich voor de finale.

Meer dan de race

Het Delftse team is ook gevraagd zijn toekomstvisie te presenteren. Teamleider Schneiders werd direct na de race telefonisch gefeliciteerd door premier Mark Rutte. Elon Musk kwam langs bij een aantal teams, waaronder het Delftse team.

Het hyperloop-team houdt zich met meer bezig dan het winnen van de race. “We willen verder kijken dan alleen het bouwen van een snel voertuig,” zegt teamlid Maaike Hakker. “Een deel van ons team heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de toekomstvisie van de hyperloop. We hebben onderzocht hoe een station er uit zal zien, waar de hyperloop-buis zal lopen en hoe duur een hyperloop-ticket zal zijn. Wij denken dat dit een grote impact gaat maken, los van de uitslag van de competitie.” Met dit doel voor ogen lanceerde het team in april het platform Hyperloop Connected.

Hyperloop

De hyperloop is een innovatief vervoersmiddel. Een pod, geschikt voor passagiers of goederen, reist door een afgesloten vacuüm buis. Vanwege het ontbreken van luchtweerstand of wrijving, kan het voertuig zeer hoge snelheden bereiken. In theorie moet het mogelijk zijn met 1200 kilometer per uur over een volledig voltooid hyperloop-traject te schieten. Met deze snelheid zou het voertuig slechts 30 minuten nodig hebben om van Amsterdam naar Parijs te reizen.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.