Navya, Keolis

Zelfrijdende shuttle verbindt Gronings ziekenhuis met het OV

Bron: Keolis UK

Tussen de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda en het dichtstbijzijnde bushalte gaat komend half jaar als proef een autonome shuttle rijden. Groningen zet vol in op zelfrijdend vervoer. 5Groningen, dat onder meer de toepassing van 5G-internet bij autonome voertuigen onderzoekt, wordt uitgebreid en kreeg onlangs 500.000 euro subsidie van de provincie.

30 juni opent de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda, zo is de planning. De hoofdingang van het ziekenhuis ligt ongeveer 1,5 kilometer van de dichtstbijzijnde bushalte af. Op dit stuk gaat vanaf augustus een half jaar lang een zelfrijdende shuttle van Navya rijden. Mogelijk komt er nog een extra halte aan het einde van het parkeerterrein van het ziekenhuis.

Als de proef succesvol is, wordt de shuttle vast ingezet. In een volgende fase willen de betrokken partijen de route uitbreiden naar het centrum en uiteindelijk naar het treinstation van Scheemda. Dat is zo’n 4,5 kilometer. Het busje kan zowel patiënten, bezoekers als personeel van het ziekenhuis vervoeren.

Experts

In Groningen gebeurt veel op het gebied van zelfrijdend vervoer. Onlangs is bekend geworden dat 5Groningen wordt uitgebreid. In dit project werken ondernemers en non-profitorganisaties samen met experts om toepassingen van 5G-internet te testen, onder andere bij autonoom rijdende shuttles. Veel onderzoek gebeurde op het zogenoemde 5G-lab op het Zernike-terrein in de stad. Nu komen er ook testlocaties in Noord-Groningen.

In 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart binnen het 5G Lab. Inmiddels worden zeventien pilots uitgevoerd en er zijn tientallen ideeën ingediend, laat de provincie weten. De provincie heeft aangekondigd 500.000 euro in 5Groningen te gaan investeren.

Lees ook: Nieuwe proeven met zelfrijdende voertuigen in Groningen
Lees ook: Appelscha test zelfrijdende voertuigen met passagiers aan boord

Onderwerpen: , , ,

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.