Truck platooning Scania

Scania presenteert truck platooning met noodstop (video)

Het Zweedse Scania laat in een nieuwe video de nieuwste ontwikkelingen zien rond truck platooning. De trucks van Scania rijden op een afgesloten terrein ten westen van Stockholm. De colonne rijdt zelfstandig over het terrein, en komt ook geheel zelfstandig tot een noodstop. In alle trucks zitten bestuurders, maar niet alle bestuurders besturen het voertuig.

Scania voert al sinds 2010 tests uit met autonome functies. De ritjes vinden nu nog plaats op een afgesloten terrein, maar het internationale truckbedrijf hoopt binnen drie jaar de pilot naar de openbare weg te verplaatsen.

Personenauto

De minimale afstand tussen de trucks is tien meter. Dit is precies de juiste afstand om tot een noodstop te komen. Daarnaast laat het net niet genoeg ruimte voor andere weggebruikers over om ertussen te kruipen. Maar ook in de zo’n geval reageert de truck adquaat, zo is te zien in de video. Een personenauto gaat tussen de vrachtwagens rijden. De trucks reageren op de ongenodigde gast en passen de onderlinge afstand aan.

Scania demonstreert ook een noodstop. “Met het platooning-systeem komt de truck eerder tot stilstand dan wanneer ik zelf zou remmen” stelt vrachtwagenchauffeur Christoffer Norén. “Ik hoef het stuur niet aan te raken, het voelt heel ontspannend.”

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.