Kia, CES

Autonoom systeem Kia herkent menselijke emoties

Bron: Kia

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) 2019 onthult Kia de diverse technologieën voor autonoom rijden waar het bedrijf aan werkt. Daarbij is onder meer een autonoom systeem dat menselijke emoties kan lezen. Bij deze ontwikkelingen vormt het comfort van de reiziger het voornaamste uitgangspunt. De CES vindt plaats van 8 tot 11 januari in Las Vegas.

Tijdens de 2018-editie van de CES ontvouwde Kia al haar visie Beyond Autonomous Driving, die dit jaar wordt opgevolgd door de tentoonstelling Space of Emotive Driving. Middelpunt daarvan is weer het READ-systeem, waarbij de letters staan voor Real-time Emotion Adaptive Driving. Dit systeem is in staat om menselijke emoties te herkennen en daarop het interieur van de auto aan te passen.

Aan het herkennen van die emoties komt bio-signaaltechnologie te pas. Hiermee is het voor het systeem mogelijk om gezichtsuitdrukkingen, hartslag en neurosignalen in de huid van de bestuurder te herkennen. De zelflerende technologie past vervolgens het interieur en de systemen op de stemming van de bestuurder aan. Volgens Kia komen moderne voertuigtechnologie en kunstmatige intelligentie op deze manier samen, wat het rijcomfort ten goede komt.

Geavanceerde rijassistentie

Het READ-systeem biedt verder onder meer de mogelijkheid om met gebaren tal van functies in de auto te bedienen. Ook beschikt het systeem over vibrerende stoelen die op muziek reageren. Via deze stoelen kunnen ook waarschuwingssignalen van de geavanceerde rijassistentiesystemen worden gegeven. In verschillende cockpits kunnen bezoekers van de CES zelf ervaren hoe deze technologieën werken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.