Video: Tesla onthult semi-autonome, elektrische trucks

Elon Musk heeft twee nieuwe semi-zelfrijdende vrachtauto’s onthuld. De twee voertuigen werden donderdag gepresenteerd. Ze beschikken over diverse rij-ondersteunende functies, zoals lane keeping assist en automatisch remmen. De voertuigen rijden volledig op stroom en gaan in 2019 in massaproductie.

Dat Tesla bezig was met de ontwikkelingen van elektrische vrachtauto’s was al bekend. Musk ziet dit als een belangrijk onderdeel van zijn ‘masterplan’. De presentatie werd enkele keren uitgesteld, maar donderdagavond werden op spectaculaire wijze de twee nieuwe voertuigen onthuld.

Actieradius

De nieuwe truck komt in twee versies, eentje mét en eentje zonder slaapcabine. Eerstgenoemd voertuig heeft een actieradius van vijfhonderd kilometer, met een volle lading. De ‘slaaptruck’ kan zelfs achthonderd kilometer halen. Na een oplaadbeurt van een half uur haalt hij 650 kilometer.

De autonome functies zijn standaard aanwezig in beide trucks. “Het voertuig remt automatisch en houdt zijn rijbaan vast”, vertelde Musk bij de presentatie. Tevens beschikt het (betaalde link) over vier motoren. “Dus zelfs als twee van de vier motoren uitvallen, blijft het voertuig nog steeds rijden.”

De chauffeur zit bij de nieuwe Tesla’s in het midden en is geschikt om in colonne te rijden, het zogeheten truck platooning. Volledig autonoom rijden behoort nog niet tot de mogelijkheden. Volgens Musk wordt het voertuig goedkoper in gebruik dan een dieseltruck.

Waterstof

Tesla is niet de enige die zero-emissie voertuigen op de markt wil brengen. Vrachtwagenfabrikant Nikola kwam begin dit jaar met een waterstoftruck, terwijl onder andere Uber, Otto en Daimler ook fors inzetten op schonere vrachtauto’s.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.