Zelfrijdende minibus HTM

Zelfrijdende shuttle dit jaar de weg op in Den Haag

Als eerste van de vier grote steden in Nederland krijgt Den Haag halverwege dit jaar een autonome minibus die door de stad zal rijden. Stadsvervoerder HTM wil die minibus inzetten als aanvulling op het openbaar vervoer. Dit voertuig pendelt op en neer tussen OV-halte Leyweg tot aan het HagaZiekenhuis in Den Haag, een route van een paar honderd meter.

Hiervoor werkt HTM samen met Rebel en The Future Mobility Network. Samen hebben zij hiervoor het bedrijf Haagse Shuttle opgericht. De inzet van dit busje is namelijk een privaat initiatief. De partijen geloven dat autonome voertuigen een kans zijn om steden versneld te verduurzamen en de leefbaarheid te verbeteren. Het is de bedoeling dat de zogenaamde Haga Shuttle vier jaar gaat rijden.

Alternatief auto

Haagse Shuttle merkt dat momenteel veel mensen de auto nemen, omdat ze niet met het OV van deur tot deur kunnen reizen. “Vooral voor vliegvelden, bedrijvenlocaties en ziekenhuizen zijn zelfrijdende minibussen goed te gebruiken voor het overbruggen van korte afstanden”, aldus HTM. Voor HTM is deze proef een mogelijkheid om ervaring op te doen met zelfrijdende bussen, om zo last mile oplossingen met autonome voertuigen verder te ontwikkelen en realiseren

Het gaat hier om een minibus van de Franse fabrikant Navya, die al aan meerdere steden zelfrijdende voertuigen heeft geleverd. Het busje rijdt volledig zelfstandig met een snelheid van maximaal 15 kilometer per uur. Wel zal er in het voertuig voor de zekerheid een begeleider meereizen. De ervaringen van reizigers zullen door HTM, Rebel en The Future Mobility Network worden ingezet bij de verdere ontwikkeling van dit soort vervoersoplossingen.

RDW

Om de shuttle op de weg te krijgen hebben de partijen toestemming gevraagd aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Weliswaar rijden op een aantal plekken in Nederland al zelfrijdende, elektrische minibussen, maar daar is geen sprake van interactie met andere weggebruikers op de openbare weg. Bovendien is het in Den Haag erg druk op de weg. De Parkshuttle uit Capelle aan den IJssel rijdt bijvoorbeeld op een eigen rijbaan.

De stadsvervoerder is verantwoordelijk voor de exploitatie van het voertuig, inclusief het technisch onderhoud en de verkeersleiding op afstand. Het HagaZiekenhuis draagt bij aan de financiering en de ondersteuning van de exploitatie. Het ziekenhuis ziet dit vervoersmiddel als een stimulans om met het OV te komen, omdat het ziekenhuis hierdoor beter bereikbaar wordt. Nu moeten patiƫnten nog enkele honderden meters lopen als ze met het OV komen, maar door deze bus wordt het OV ook een optie voor patiƫnten en bezoekers die slecht ter been zijn.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Zelfrijdende shuttle dit jaar de weg op in Den Haag”

Piet Voorzaat|23.01.19|11:33

Hi Inge

Heeft het RDW ook toestemming gegeven?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.