In 2020 zelfrijdende vervoersdienst op openbare weg Tokio

Nissan's autonomous drive demonstration event – London

Op de openbare weg van Tokio moet, als het aan de Japanse regering ligt, in 2020 een vervoersdienst met autonome voertuigen worden aangeboden. Dat jaartal is niet toevallig gekozen, want in 2020 vinden in Tokio de Olympische Zomerspelen plaats.

De plannen op het gebied van zelfrijdende vervoer maken onderdeel uit van een bredere investering in nieuwe technologie. Daarmee wil Japan de groei van de eigen economie stimuleren. Nog dit jaar moet er begonnen worden met het testen van de vervoersdienst, zodat die in 2020 volwaardig kan worden aangeboden. De Olympische Spelen vormen dan een mooi platform om de mogelijkheden aan de wereld te laten zien, want in de jaren daarna moeten de autonome voertuigen ook op de markt worden gebracht.

Investeren

Japan heeft te kampen met een vergrijzende werkbevolking en zoekt dus naar oplossingen waarin de economie minder op arbeidskrachten leunt, meldt Reuters. Investeren in zaken als autonome voertuigen en kunstmatige intelligentie ligt dan voor de hand. Maar daar is Japan niet alleen in; het land heeft zelfs moeite om de VS, China en Europa te volgen in het innoveren in de dagelijkse werkpraktijk.

Autonome technologie

Sinds hij aantrad heeft premier Shinzo Abe al de nodige maatregelen genomen om de Japanse economie te hervormen. Het is voor vrouwen aantrekkelijker gemaakt om te werken, het loongat tussen tijdelijke en vaste medewerker is verkleind, er is werk gemaakt van toerisme en er is ook wat meer ruimte op de markt voor buitenlandse arbeidskrachten. De nieuwe strategie moet de ontwikkeling van (autonome) technologie stimuleren, maar het voor bedrijven ook makkelijker maken om zaken te doen met elkaar.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.