Foto: Nissan

Nissan zet stap op weg naar autonoom rijden met ProPilot in Qashqai

Foto: Nissan

De Nissan Qashqai is voortaan ook te bestellen met ProPilot, een rijhulpsysteem dat assisteert bij het sturen, gasgeven en remmen. Het systeem is Nissans eerste stap op weg naar autonoom rijden. De technologie functioneert als een paar extra ogen en handen voor de bestuurder. Het Japanse merk benadrukt wel dat de bestuurder nog steeds zelf verantwoordelijk blijft voor de auto.

Het systeem is actief op één rijstrook op snelwegen en is geschikt voor gebruik in langzaam rijdend verkeer en bij hoge snelheden. ProPilot neemt volgens de ontwikkelaars van Nissan de saaiere taken van het rijden over van de bestuurder. Die raakt daardoor minder vermoeid, ervaart minder spanning en heeft meer zelfvertrouwen achter het stuur. Bovendien bevordert het de verkeersveiligheid.

Camera- en radartechniek

De bestuurder kan het ProPilot-systeem inschakelen met de schakelaar op de rechterspaak van het stuurwiel. Als de bestuurder de ‘set-knop’ ernaast indrukt, houdt ProPilot de huidige snelheid aan en bewaart het een veilige afstand tot de voorligger. Zowel de snelheid als de afstand kan worden aangepast. De Qashqai remt af en stopt volledig als de verkeersomstandigheden dat vereisen. Als dat binnen drie seconden kan, komt de auto automatisch weer op gang. Als de auto langer moet blijven staan, moet de bestuurder de ‘resume-knop’ indrukken of even het gaspedaal licht aanraken om weer verder te rijden.

Op de snelweg helpt het systeem om de Nissan in het midden van de rijstrook te houden en bepaalt het de positie aan de hand van de belijning op het wegdek. De status van ProPilot is af te lezen op de combimeter tussen de twee grote meters in het instrumentenpaneel. Eventuele optische waarschuwingssignalen worden versterkt door duidelijk hoorbare alarmsignalen. De technologie werkt op basis van de informatie over de verkeerssituatie en de omstandigheden op de weg. Die informatie wordt verzameld door de camera achter de voorruit en een radar achter het Nissan-logo in de grille van de Qashqai.

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.